США вводять "антивідмивні" норми для віртуальних грошей

22 березня 19:30

Компанії, що емітують віртуальні валюти або здійснюють у них розрахунки, повинні будуть вести відповідний облік і звітувати про угоди понад $ 10 тис.

 

США введуть антивідмивні норми щодо віртуальних грошей, які використовуються для розрахунків онлайн. Захід пов'язаний зі зростаючим занепокоєнням, що інтернет-гроші використовуються для фінансування незаконної діяльності.

Підрозділ з розслідування фінансових злочинів мінфіну США (FinCEN) заявив, що всі федеральні стандарти попередження незаконних транзакцій в доларах США будуть застосовуватися і до компаній, що здійснюють розрахунки у валютах, які існують тільки у віртуальному просторі.

Це означає, що компанії, які емітують віртуальні валюти або здійснюють у них розрахунки, повинні будуть дотримуватися тих же правил, що і фінансові організації, наприклад, Western Union, а саме вести відповідний облік і в обов'язковому порядку звітувати про угоди, сума яких перевищує $ 10 000. Більше того, всі компанії, які отримують реальні гроші в обмін на віртуальні, а також здійснюють операції за дорученням третіх осіб, стануть об'єктами додаткових перевірок, пишуть "Ведомости".

Популярність віртуальних грошей постійно зростає. Обсяги торгівлі через інтернет збільшуються, при цьому багато покупців побоюються використовувати для онлайн-розрахунків реальні гроші (банківські картки). Крім того, багато хто розглядає віртуальні валюти як альтернативи реальним як спосіб інвестування вільних коштів або здійснення спекулятивної торгівлі. Деяка частина розрахунків у віртуальних валютах, звичайно, припадає і на незаконні операції.

"Віртуальні гроші - вже не просто розвага. Це реальний засіб розрахунків", - говорить Ніколас Крістін з Carnegie Mellon University.

Так, в одній з віртуальних валют "монети" створюються автоматично, мають унікальні цифрові коди і зберігаються в електронних гаманцях. Кілька фірм-посередників здійснюють обмін віртуальних монет на реальні валюти, курс обміну встановлюється ринком.

Крім стандартного розрахунку за деякі платні послуги на інтернет сайтах, віртуальна валюта також широко використовується для розрахунків в інтернет казино і на "чорних ринках".

Виробити і застосувати на практиці чіткі правила для віртуальних грошових ринків буде непросто, визнають регулятори. Один з чиновників FinCEN сказав, що правила застосовуватимуться до компаній "з урахуванням всіх факторів і обставин". Правила не будуть застосовуватися до приватних осіб, які просто використовують віртуальну валюту для оплати товарів і послуг.

Ввести нові види платежів в правове поле хочуть не тільки спецслужби. У 2011 році асоціація американських банків звернулася до бюро фінансового захисту споживачів з проханням повною мірою застосовувати відповідні закони до всіх учасників фінансового сектору - як до традиційних банків, так і до організацій, що проводять небанківські платежі. !zn

Читайте також:

Безготівкові платежі вбегергли економіку України від падіння

Українці в 2012 сплатили електронними грошима товари на 1,2 млрд грн

Янукович схвалив поступовий перехід України на безготівкові розрахунки