США відмовилися карбувати платинову монету в 1 трлн доларів

13 сiчня 10:44

Фінансова влада країни не вважає, що проблему підвищення "стелі" держборгу варто вирішувати таким оригінальним способом.

 

Сполучені Штати Америки відкинули ідею вирішення проблеми підвищення "стелі" держборгу за рахунок карбування однієї або декількох платинових монет еквівалентом у 1 трлн доларів. Ця ідея активно обговорювалася представниками керівної Демократичної партії. Про це повідомив у суботу офіційний представник міністерства фінансів США Ентоні Колі.

"Ні міністерство фінансів, ні Федеральна резервна система (Центробанк США) не вважають, що (американське) законодавство можна або потрібно використовувати для сприяння випуску платинових монет з метою уникнення підвищення "стелі" держборгу", - сказав він.

У США можуть зникнути купюри в $ 1 долар

У свою чергу, прес – секретар Білого дому Джей Карні відзначив, що в зв'язку із закриттям питання про можливість випуску платинових монет відповідальність за підвищення "стелі" держборгу лягає на опозиційну Республіканську партію, яка контролює палату представників Конгресу США. Республіканці відмовляються голосувати за збільшення межі національного держборгу, вимагаючи від демократів спочатку дати згоду на серйозні скорочення низки видаткових статей федерального бюджету.

Як заявив у середу Карні, "на Конгресі лежить відповідальність і одноосібний обов'язок за підвищення "стелі" держборгу, і Конгрес повинен зробити свою роботу". "Президент не буде вести переговори з цього питання", - підкреслив офіційний представник Білого дому. За його словами, Обама розраховує, що законодавці вжиють заходів, що дозволять підняти межа держборгу, без драматизації ситуації і тяганини.

США досягли "стелі" держборгу, що становить наразі 16,394 трлн доларів, в останній день минулого року - 31 грудня. Мінфін США ще напередодні цього почав вживати "надзвичайні заходи", щоб не допустити ситуації, за якої в уряду просто не буде коштів для погашення своїх фінансових зобов'язань. Ці заходи здатні призвести до появи в виконавчої гілки влади близько 200 млрд доларів вільних коштів, що дасть законодавчої близько двох місяців на чергове підвищення "стелі" держборгу, оголосив раніше міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.

У 2011 році складні переговори з приводу підвищення "стелі" держборгу між керівною Демократичною і опозиційною Республіканською партіями ледь не довели США до дефолту - тоді проблему вдалося вирішити буквально в останній момент. Міжнародне агентство "Стандард енд Пурз" у зв'язку з цим ухвалило рішення знизити вищий кредитний рейтинг США на одну сходинку /с ААА до АА+/, що викликало надзвичайно хворобливу реакцію в адміністрації Обами. До нинішнього рівня боргову "стелю" в США було піднято в січні 2012 року в результаті складних домовленостей. Вони були досягнуті адміністрацією і Конгресом влітку 2011 року.

"Конгрес може або оплатити свої рахунки, або не робити нічого і перевести нашу країну в стан дефолту. Коли республіканці влаштували політичні ігри щодо цього питанням попереднього разу, поставивши нас на межу дефолту, це стало ударом по відновленню економіки і призвело до того, що наш кредитний рейтинг було знижено", - зазначив Карні. !zn

Читайте також:

США вийшли з економічної кризи, але опинилися на межі нового "фінансового обриву"

Обама закликав політиків об'єднатися перед загрозою дефолту США

У Європі представили оновлену банкноту в 5 євро