США: Перетворенню у високотехнологічну економіку Україні заважає незахищеність інтелектуальних прав

16 березня 17:26

Україна має чи не найкраще в світі законодавство щодо захисту прав інтелектуальної власності. Але воно не працює.

 

Розвиток високотехнологічних галузей в Україні стримується недостатнім захистом інтелектуальної власності. Про це заявив радник з економічних питань посольства в Україні Девід Милі під час круглого столу "Інвестиційний і бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи відбулися істотні зміни на краще?", який був проведений ГО "Ліга фінансового розвитку" за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) і тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

"Обговорюючи верховенство права в цілому, ми досі не згадували про права інтелектуальної власності, тобто захисту тієї власності, яку тут створюють знання. З радянських часів Україна успадкувала економіку, яка надто зосереджена на енергоємних галузях - металургії, хімічної промисловості. Але поки енергетика стає все дорожчою і виявляється однією з проблем на шляху України до диверсифікації економіки. Тут згадували сільське господарство, яке має великий потенціал, але також, думаю, треба говорити про галузі, які базуються на знаннях. І для просування в них вперед потрібно покращувати захист прав інтелектуальної власності, адже в Україні дуже поширені фальсифікації, цифрове піратство. І ми хочемо, щоб український уряд займав у цьому тверду позицію", - зазначив дипломат.

Президент Американської торговельної палати Хорхе Зукоскі додав, що Україна має чи не найкраще в світі законодавство про захист прав інтелектуальної власності. Але воно не працює.

"Це проблема не тільки для іноземних компаній, але ще більша проблема для України. Потрібно відійти від економіки експортних (переважно сировинних, - ред .) товарів у більш технологічну економіку з більш високою доданою вартістю", - відзначив експерт.

У той же час в.о. голови Державної митної служби Олександр Дороховський запевнив, що, зокрема, митниця виконує законодавчі вимоги. Керівник ДМСУ також підкреслив, що бізнес як зацікавлена сторона має ініціювати внесення належних доповнень до реєстру об'єктів захисту прав власності.

Також в.о. голови митниці зазначив, що за останній місяць було 404 випадки зупинення митного оформлення товарів у зв'язку з підозрою в порушенні прав інтелектуальної власності, що в 10 разів більше, ніж у минулому. !zn

Читайте також:

США загрожують Україні санкціями за злісне порушення авторських прав

Україну мають намір визнати найбільш піратською країною у світі

Україна зобов'язалася краще захищати права кіноакторів зі всього світу

Україна повернулася у чорний список "піратських" країн