"Спрощенцям" та приватним підприємцям спростили сплату єдиного соцвнеску

05 липня 11:37

Рада ввела щоквартальну замість щомісячної сплату єдиного соцвнеску платниками єдиного податку, а також подовжила термін його сплати для інших фізосіб-підприємців.

 

Верховна Рада (ВР) України ввела щоквартальну сплату єдиного соцвнеску (на загальнообов'язкове державне соціальне страхування) фізичними особами-підприємцями, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

"За" прийняття в цілому відповідного законопроекту №9779 авторства Кабінету міністрів проголосували стандартні 265 депутатських карток у четвер, 5 липня.

Відповідно до документа, такі фізичні особи-підприємці повинні сплачувати єдиний соцвнесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Раніше законодавство передбачало щомісячну сплату єдиного соцвнеску підприємцями, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

Що стосується фізичних осіб-підприємців, що перебувають на загальній системі оподаткування, й самозайнятих осіб (адвокатів, нотаріусів тощо), прийнятий закон установлює першій із цих категорій сплату єдиного соцвнеску за підсумками року до 10 лютого наступного року, а для другої категорії - за підсумками року до 1 травня наступного року.

Раніше законодавство передбачало сплату єдиного соцвнеску підприємцями, які працюють за загальною системою оподаткування, і самозайнятих осіб один раз на рік до 20 числа місяця, наступного за звітним роком.

Відповідні зміни Рада внесла до статей 9 і 25 закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Закон пропонує синхронізувати сплату та подання звітності підприємцями як в податковому кодексі, так і в законі про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Як повідомлялося, 20 березня Рада прийняла законопроект №9779 у першому читанні. !zn

Читайте також:

Зменшення єдиного соцвнеску допомогло б перейти до «білих» зарплат


Розмір соціального внеску Кабмін планує визначати величиною бізнесу

Пенсійний фонд хоче позбавляти «спрощенців» права сплачувати єдиний податок за несвоєчасну сплату єдиного внеску