Спрощення звітності — обов’язкова умова загального декларування доходів

28 листопада 14:52

Експерти вважають, що загальне декларування дозволить громадянам більш реально уявляти, скільки коштів вони віддають державі.

 

Обов’язковою умовою запровадження загального декларування доходів повинно бути створення спрощеної декларації, яка була б доступною і зрозумілою для кожного громадянина. Таку думку в коментарях ZN.UA висловила юрист МЮФ Integrites Дар’я Ганзієнко.

Експерт вважає, що загальне декларування дозволить громадянам більш реально уявляти, скільки коштів вони віддають державі. Також ця система, у разі її належного впровадження, поступово змусить всіх представників тіньового сектору економіки відмовлятись від зарплат «в конвертах», оскільки приховувати дохід стане фактично неможливо і невигідно.

«Значно спростила б подання таких декларацій їх електронна форма для осіб, які володіють такою можливістю», - зауважила Ганзієнко.

Нагадаємо, як повідомив у коментарях для ZN.UA голова ДПСУ Олександр Клименко, податкова технічно готова приймати податкові декларації всіх українців, проте, як зазначалося при цьому, необхідно вирішити проблему мотивації громадян, показавши їм вигоди добровільної сплати податків. Головний податківець також підкреслював, що загальне декларування буде вводитися без поспіху - поетапно, протягом декількох років.

При цьому глава податкової зазначив, що як один з варіантів, ДПСУ розглядає можливість добровільної офіційної легалізації капіталів, "щоб підвести нульову межу, створити відправну точку для подальших детенізаціонних процесів".

Подробиці читайте в статті Юрія Сколотяного «Податкова декларація про наміри» в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Українські мільйонери платять у три рази менше податків, ніж звичайні громадяни

Податкова хоче зобов'язати всіх українців звітувати про свої доходи

Податкова майже готова до запровадження загального декларування доходів: залишилося довести українцям, що це вигідно

Збільшити бюджетні доходи можна завдяки загальному декларуванню доходів