Спецмита створять передумови для виробництва в Україні іномарок, - глава "Єврокар"

20 березня 15:24

На думку голови "Єврокару", твердження про те, що імпортні мита здатні обвалити автомобільний ринок, "м'яко кажучи, перебільшено".

 

Підвищення мит на імпортні авто має створити економічні передумови для розвитку в Україні виробництва тих марок авто, які сьогодні імпортуються, вважає голова наглядової ради ПрАТ "Єврокар" Олег Боярин. За його словами, цю частку ринку можуть зайняти 5-6 великих виробників.

"Що стосується питання, що хвилює всіх, про підвищення цін на автомобілі. Окрім як спекулятивним дане твердження назвати не можна, це свого роду спосіб маніпуляції громадською думкою, що не має нічого спільного з реальним станом справ. Переходячи з площини необгрунтованих заяв в площину фактів і цифр, можна з упевненістю стверджувати, що з моменту зниження мит на автомобілі з 25% до 10%, у зв'язку зі вступом України до СОТ у 2008 р., ціни на авто всі ці чотири з гаком року тільки росли, при цьому зростання цін у середньому становить близько 12%", - сказав Боярин.

У той же час, за його словами, в Росії з рівнем тарифного захисту в 25% ціни на автомобілі не тільки не вищі, а в більшості випадків навіть нижчі в середньому на 5% ніж аналогічні моделі в Україні. Таким чином, на думку Боярина, твердження про те, що імпортні мита здатні обвалити ринок, м'яко кажучи, перебільшено. "Коефіцієнт їхнього впливу на кінцеву вартість для споживача, виходячи з вищевикладеного, малий, в той час, як основним чинником ціноутворення на ринку була й залишається ціна виробника. Таким чином, застосування додаткових тарифних заходів призведе скоріше до зниження прибутку імпортного виробника та його маржі з метою збереження конкурентоспроможності його продукції, ніж до зростання цін на ринку", - зазначив голова наглядової ради "Єврокар".

Боярин підкреслив, що підвищення мит має створити економічні передумови для розвитку в Україні виробництва тих марок авто, які сьогодні імпортуються. "І якщо, за нашими прогнозами, до 2020 р. обсяг продажів авто на вітчизняному ринку досягне 734 тис. автомобілів на рік при існуючих виробничих потужностях на 420 тис. авто на рік, відкривається потенціал для ще 314 тис. Цю частку ринку можуть зайняти 5 -6 великих виробників, що випускають продукцію не тільки для України, але і для інших країн", - сказав експерт.

Він вважає, що Україна менш активно захищає своїх виробників, ніж інші країни. За його словами, держави - члени СОТ можуть застосовувати захисні заходи і порушувати спецрозслідування в разі падіння національного виробництва, це звичайна і досить поширена практика. !zn