S&P знизило рейтинг Греції до "вибіркового дефолту"

28 лютого 08:18

До нинішнього зниження рейтинг країни перебував на рівні "CC" за версією S&P, на два ступені вище дефолтного рівня.

 

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило у понеділок, 27 лютого, довгостроковий рейтинг Греції до рівня "вибірковий дефолт" (SD) слідом за оголошенням Афін про початок процесу реструктуризації боргу.

Зниження рейтингу стало реакцією на включення Греції в умови обміну положення про колективні дії (collective action clauses), яке примушує до проведення свопу та списання частини номінальної вартості паперів в тому числі і тих інвесторів, які добровільно не погодяться взяти участь у реструктуризації.

У повідомленні S&P сказано, що після завершення обміну (очікується, що це станеться 12 березня) рейтинг Греції може бути підвищено до "CCC".

До нинішнього зниження рейтинг країни перебував на рівні "CC" за версією S&P, на два ступені вище дефолтного рівня.

За підсумками обміну інвестори отримають нові папери з номіналом 46,5% від номінальної ціни нинішніх облігацій. З урахуванням процентних виплат сумарні втрати власників грецького боргу досягнуть майже 75%.

Нагадаємо, раніше, у кінці минулого тижня інше рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий кредитний рейтинг Греції з "CCC" до переддефолтного "C".

"У разі реалізації програми обміну боргових зобов'язань Греції, запропонованої приватним кредиторам з метою знизити борговий тягар країни, буде розглядатися подія дефолту, а РДЕ Греції буде знижено до рівня "обмежений дефолт" після завершення обміну", - підкреслюється у прес-релізі.

Аналітики рейтингового агентства Moody's Investors Service у понеділок заявили, що ризик дефолту Греції залишається високим, незважаючи на домовленості про списання значної частини її держборгу. У найближчі дні агентство планує опублікувати більш докладну доповідь про ситуацію у Греції. !zn

Читайте також:

Прем'єр Греції пообіцяв «неконтрольований хаос» у разі дефолту країни

Грецький парламент прийняв закон про списання 107 млрд євро боргу країни

Глава Світового банку сумнівається в ефективності допомоги Греції


Уряд Греції позбувся п'ятьох членів, але затвердив заходи економії