S&P ще більше знизило і без того "сміттєвий" рейтинг Греції

28 липня 06:52

Рейтингове агентство Standard&Poor's у середу ввечері погіршило кредитний рейтинг Греції, який і без того перебував на "сміттєвому" рівні, відразу на два щаблі - з "ССС" до "СС".

 

Прогноз рейтингу - "негативний", і S&P попередило у своєму прес-релізі, що угода Греції з приватними інвесторами щодо продовження термінів погашення і зниження процентних ставок за низкою облігацій буде розглядатися як вибірковий дефолт.

"На нашу думку, і обмін облігацій, і продовження термінів їх погашення є несприятливими подіями для інвесторів, - йдеться у повідомленні агентства. - Ми оцінюємо ймовірність майбутнього дефолту за новими цінними паперами як високу".

За оцінками S&P, відношення держборгу Греції в цьому році залишиться надзвичайно високим - майже 130% ВВП, а перспективи зростання - невизначеними.

У понеділок агентство Moody's Investors Service знизило довгостроковий рейтинг Греції за зобов'язаннями в іноземній валюті на три щаблі - з "Саа1" до "Са", який відповідає рівню "СС" у S&P і є передостаннім перед рівнем дефолту.

Як повідомлялося, 21 липня лідери країн єврозони оголосили про виділення 159 млрд євро на допомогу Греції, 50 млрд з яких внесуть власники облігацій країни.

У липні рейтинг Греції вкотре знизило агентство Fitch, пригрозивши дійти з рекордно низького рівня «ССС» до «обмеженого дефолту».

Європейський центробанк допускає, що вирішенням кризи у Греції може стати «вибірковий дефолт».

На даний момент держборг Греції складає близько 350 млрд євро.