S&P підвищило рейтинг Греції

02 травня 12:10

Міжнародне рейтингове агентство підвищило кредитний рейтинг Греції з рівня SD (вибірковий дефолт) до CCC і встановило за ним «стабільний» прогноз.

 

Standard&Poor's підвищило рейтинг Греції з «SD» (вибірковий дефолт) до «ССС» зі «стабільним» прогнозом. Агентство пояснило свій крок завершенням програми обміну державних облігацій країни.

Борговий тягар залишається як і раніше важким для Греції, незважаючи на позитивний вплив реструктуризації заборгованості у результаті обміну облігацій приватними інвесторами. Агентство попереджає, що рецесія єврозони і результат парламентських виборів 6 травня можуть ускладнити податково-бюджетне регулювання, необхідне для подальшого скорочення держборгу.

У середині березня в S&P вже повідомляли про можливе підвищення рейтингу Греції у зв'язку із завершенням списання половини боргу приватними інвесторами. За тиждень до цього Афінам вдалося домогтися згоди банкірів на обмін випущених раніше облігацій на нові з більшим терміном погашення і меншою вартістю. В результаті 350-мільярдний борг Греції вдалося знизити на 107 мільярдів євро.

Греція запропонувала купити у неї казино, порти, Олімпійський комплекс і навіть дороги


Згода приватних інвесторів на списання боргу була однією з основних умов, на яких ЄС і МВФ були готові надати Греції другий пакет фінансової допомоги в розмірі 130 мільярдів євро. 20 березня Афіни отримали перший транш у розмірі 7,5 мільярда євро. 30 березня грецький прем'єр-міністр Лукас Пападемос заявив, що країні може знадобитися третій пакет фінансової підтримки. Тоді глава кабінету міністрів не уточнив обсягу кредиту.

Читайте також:

Європейці використовували 1 травня для демонстрацій проти жорстких економічних заходів

Агентство Fitch скасувало дефолт Греції

Уряд Греції позбувся п'ятьох членів, але затвердив заходи економії

Через нелегалів Грецію виганяють із Шенгенської зони

Греція просить черговий пакет допомоги від ЄС