Сорос передрік крах євро, якщо європейські лідери не зможуть домовитися цього тижня

25 червня 12:27

Розбіжності серед європейських лідерів несуть в собі серйозні ризики, оскільки у Європи залишається все менше часу на те, щоб показати інвесторам готовність зробити все необхідне для порятунку євро.

 

Відомий американський інвестор Джордж Сорос закликав Європу створити спеціальний фонд для викупівлі облігацій Італії та Іспанії, відзначивши, що нездатність європейських лідерів вжити рішучих заходів в ході зустрічі, яка відбудеться на цьому тижні, може спричинити крах європейської валюти.

Створення такого фонду і купівля італійських та іспанських бондів за рахунок його коштів повинні бути прив'язані до реалізації обома країнами реалістичних програм бюджетної економії, заявив Сорос в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Фінансування такого фонду могло б здійснюватися за рахунок розміщення європейських казначейських векселів під гарантії всіх членів єврозони, які дозволять паперам мати дуже низьку прибутковість, зазначив він.

План подолання кризи в єврозоні був направлений Соросом європейським лідерам.

Франція та Італія закликають Німеччину вжити рішучих заходів, щоб покласти край борговій кризі в єврозоні, яка спровокувала зростання прибутковості десятирічних іспанських паперів минулого тижня до рівня вище 7%, що, на думку багатьох експертів, є неприйнятним.

Чергова зустріч європейських лідерів відбудеться у Брюсселі 28 червня, проте їхні думки з низки питань, як і раніше розходяться.

Така ситуація, за словами Сороса, несе в собі серйозні ризики, оскільки у Європи залишається все менше часу на те, щоб показати інвесторам готовність зробити все необхідне для порятунку євро.

«Ми бачимо розбіжності з фінансового питання, - зазначив Сорос. - Якщо вони не будуть подолані у наступні три дні, я боюся, що саміт виявиться провальним. Такий результат може стати фатальним».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає передчасним випуск єдиних облігацій єврозони, зазначаючи, що такий крок не може бути прийнятий без досягнення повного бюджетного союзу в регіоні. Німеччина також вимагає, щоб Греція та інші країни регіону виконували заявлені програми скорочення витрат для отримання обіцяної їм допомоги.

Підхід Меркель поглиблює європейська криза, оскільки країнам необхідне зростання, а не бюджетна економія, щоб платити за боргами, зазначив Сорос. !zn

Читайте також:

Сорос: Європейські керівники ведуть ЄС до краху

Сорос передрік розвал Євросоюзу

Єфремов звинуватив «закордонні організації» у підготовці революції після виборів

Сорос: Меркель веде Європу у помилковому напрямку