Сорос: Європі загрожує «втрачене десятиліття»

10 листопада 09:45

Кризу єврозони ще не вирішено, але якщо кошти, що виділяються Європейським фондом фінансової стабільності, буде витрачено з розумом, то їх має вистачити на вирішення найбільш гострих проблем фінансової кризи і відновлення спокою на ринках, заявив в інтерв'ю Le Monde Джордж Сорос.

 

В іншому випадку ситуація вкрай ускладниться, оскільки керівники не зможуть залучити додаткові кошти. «Це питання надзвичайно турбує мене», - зізнався Сорос.

«Основна небезпека - у поєднанні кількох труднощів, - вказав знаменитий фінансист. - Існує банківська проблема, пов'язана з тим, що багато установ володіють цінними паперами з підвищеними ризиками, а також проблема держборгу деяких країн. Наявних в ЄФФС ресурсів не вистачить для вирішення обох проблем. Насправді політична влада не розуміє, що у ринків немає досвіду з вирішення таких проблем. До того ж ринки досі збуджені: вони чекають, коли влада прийде до єдиної позиції, вимагаючи, щоб виділені фінансові кошти служили поставленим цілям. Для банків великою проблемою майбутніх шести місяців стане чергове кредитне стиснення».

Єврозона і єдина європейська валюта все ще в небезпеці, переконаний Сорос. «Їхній розвал став би катастрофою для країн єврозони, для Європи і всього світу. Він введе Євросоюз у фазу сильної рецесії. Треба зробити все, щоб не допустити настання втраченого десятиліття, як це вже було у Латинській Америці і Японії. Додам, що і політичні наслідки можуть бути дуже значними: тривала криза євро, безсумнівно, у кінцевому підсумку зруйнує ЄС», - підкреслив Сорос.

Він висловив упевненість, що рано чи пізно Європа прийде до створення єврооблігацій, більшої економічної інтеграції та податкової координації. «Якщо керівники хочуть врятувати євро, у них немає вибору», - сказав він. Окрім того, необхідно надати новий імпульс ідеї єдиної Європи, тому що «жити разом проти власної волі - огидний сценарій», сказав він у бесіді з кореспондентом Жаном-П'єром Стробантом.

Нинішні дії щодо виходу з кризи в Європі, на думку Сороса, недостатньо ефективні та не мають демократичної легітимності. «Ці два фактори посилюють один одного, що призводить до особливо негативної динаміки, стагнації і навіть дезінтеграції, що почалася у 2008 році», - зазначив Сорос.

«Ми є свідками зародження ворожого ставлення до Європи, і це провина правителів, які з благих спонукань намагаються зберегти існуюче, більше не рухаючись вперед. Але те, що є, недосконале і потребує покращення. Суто національні рішення призведуть лише до розчинення європейської ідеї», - підкреслив Сорос. Він охарактеризував як «згубну, марну і таку, що суперечить європейським цінностям» ідею просити допомоги у країн, що розвиваються, зокрема Китаю. «Це не врятує євро - це тільки все ускладнить», - вважає він.