Сорос застеріг Євросоюз від повторення долі СРСР

07 лютого 15:49

Джордж Сорос знову закликав Німеччину відмовитися від курсу на жорстку економію, що в підсумку загрожує знищенням єврозони.

 

Американський фінансист Джордж Сорос у черговий раз передрік розвал Євросоюзу. На його думку, ЄС може повторити долю СРСР, коли помилкова економічна політика призвела наддержаву до краху.

"Я вищою мірою стурбований тим, що євро здатний зруйнувати Євросоюз. Існує реальна загроза, яка полягає в тому, що запропоноване вирішення фінансових труднощів єврозони створює глибоку політичну проблему", - відзначив Сорос.

Він знову підкреслив, що політика Німеччини в зоні євро - курс на жорстку економію - є контрпродуктивною.

За словами Сороса, спроби керівництва єврозони зберегти єдину європейську валюту ведуть до посилення політичних і соціальних проблем ЄС, які в підсумку загрожують знищити його.

Нагадаємо, зараз керівники ЄС намагаються узгодити бюджетний план на 2014-2020 роки.

На попередньому саміті альянсу в листопаді 2012 року переговори не увінчалися успіхом.

Провідні країни-донори, зокрема Великобританія і Німеччина, виступали тоді за значне скорочення запропонованого Єврокомісією плану, вважаючи вимоги Брюсселя невиправдано завищеними в умовах нинішньої кризи.

Підтримку ж проекту угоди висловили країни Східної та Південної Європи, які є головними одержувачами асигнувань з Європейського бюджету.

У січні голова уряду Великобританії Девід Кемерон назвав політичне об'єднання Європи поганою ідеєю і застеріг лідерів Євросоюзу від спроби поглибити зв'язки у валютному співтоваристві, заявивши, що Лондон не буде брати в цьому участі.

На форумі в Давосі Кемерон пообіцяв громадянам своєї країни провести референдум про членство Великобританії в Євросоюзі, який, за його словами, може незабаром зазнати краху. !zn

Читайте також:

Сорос в Давосі назвав Росію країною з економікою, що розвалюється

ЄС не повинен відмовлятися від структурних реформ, наполягає Меркель

Європа закликала Британію "не виколупувати родзинки з булки" і залишитися в ЄС

Глава МВФ: Світ на порозі економіки нового покоління