Слідом за зниженням ціни на газ Білорусь отримає $ 440 млн кредиту ЄврАзЕС

28 листопада 15:42

Рада антикризового фонду Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) схвалила надання Білорусі другого траншу кредиту в розмірі 440 млн дол.

 

Як повідомив журналістам у понеділок, 28 листопада, в.о. міністра фінансів Росії Антон Силуанов, рада фонду розглянула комплекс антикризових заходів, прийнятих Білоруссю, проаналізувала їх і «в цілому визнала за низкою показників успішними».

Водночас рада фонду чекає додаткових антикризових заходів і виходячи з уточнення білоруської антикризової програми ухвалить рішення про виділення другого траншу кредиту.

«Мова йде про наближення ставки рефінансування Національного банку Білорусі до рівня ставок на кредитному ринку», - пояснив А. Силуанов. Він зазначив, що в рамках антикризових заходів Мінськ зробив серйозні кроки, зокрема, «у вільне плавання відпущено курс національної валюти».

Глава російського Мінфіну також повідомив, що рада фонду на черговому засіданні на початку 2012 року розгляне питання про можливість надання кредиту Киргизії в розмірі 106 млн дол

«Ми довго обговорювали це питання і визнали доцільним розглянути його на наступному засіданні», - сказав він, додавши, що рада фонду буде розглядати ефективність використання цих коштів у рамках досягнутих домовленостей і статутної діяльності ЄврАзЕС.

Кредит від ЄврАзЕС на загальну суму 3 млрд дол для Білорусі був погоджений і затверджений на початку червня 2011 року. Перший транш у розмірі 800 млн дол був наданий Мінську ще влітку. Про другий транш довго нічого не було відомо, крім того, що він буде виділений до кінця поточного року.

Зазначимо, що схвалення другого траншу відбулося через пару днів після підписання газових угод між РФ і Білоруссю, у рамках яких 50% «Белтрансгазу» білоруської сторони були продані «Газпрому», який тепер володіє 100% підприємства.

Серед умов, на яких виділяється кредит ЄврАзЕС, - масштабна приватизація білоруських держактивів, а також проведення економічних реформ. Мінськ також планував залучити аналогічний кредит від Міжнародного валютного фонду (МВФ) на суму 3,5-8 млрд дол, проте сторонам не вдалося домовитися за умовами і зобов'язаннями білоруської сторони в обмін на ці гроші.