Систему боротьби з економічними злочинами слід централізувати

30 вересня 08:57

Потрібен єдиний орган, який дасть можливість ефективно боротися з фінансовими злочинами. Він може бути створений чи при Мінфіні, чи податковій службі, МВС. Боротися з економічною злочинністю в будь-якому разі не повинна СБУ. Головне, щоб бізнес не знаходився в стані переляку, коли сьогодні одні приходять грабують, завтра – другі.

 

Боротьбою з економічними злочинами проти держави повинен займатися єдиний орган, а не кільканадцять силових структур, як зараз.

Таку думку в коментарях ZN.UA висловив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Микола Катеринчук.

«Потрібен єдиний орган, який дасть можливість ефективно боротися з фінансовими злочинами. Він може бути створений, наприклад, при Мінфіні, при податковій службі, МВС. Де саме, це нехай самі ці структури вирішують. Головне, щоб наш бізнес не знаходився в стані переляку, коли сьогодні одні приходять грабують, завтра – другі, треті, четверті», - наголосив депутат.

Катеринчук уточнив, що, в будь-якому разі, СБУ не повинна боротися з економічною злочинністю, а прокуратура має реагувати лише на ті справи, які вже розслідуються.

Говорячи ж про те, яке з існуючих відомств більш підготовлене до того, щоб стати базовим елементом нової системи, парламентар зауважив, що оптимальним був би варіант поєднати інформаційно-аналітичний інструментарій Державної податкової служби (ДПС) з оперативними можливостям МВС. Водночас Катеринчук звернув увагу на те, що, наприклад, в Італії стрижнем єдиного органу стала саме податкова.