Швейцарська преса назвала сина Януковича "вугільним королем у Женеві"

29 сiчня 19:57

Олександр Янукович займається в Швейцарії бізнесом з продажу вугілля: за підрахунками місцевих журналістів, він заробляє мільйони доларів на місяць.

 

Швейцарська щоденна газета "Le Matin Dimanche" присвятила статтю синові українського президента Олександру Януковичу, якого вважають "вугільним королем у Женеві".

Текст перекладу статті опублікувала журналістка Natalie Sedletska на своїй сторінці в Facebook.

Як пише видання, "олігарх Олександр Янукович заробив майже 100 мільйонів доларів з моменту вступу батька на пост президента України три роки тому".

"Завдяки Женеві в минулому студент-стоматолог тепер продає тисячі тонн вугілля на добу. Багато хто сумнівається в законність його стрімкого успіху", - говориться в публікації. Журналісти відзначають, що наразі він заробляє мільйони доларів щомісяця.

"Його "історії успіху" може позаздрити кожен. У 2012 році Олександр Янукович у свої 30 років перемістився на третє місце в рейтингу 200 найвпливовіших людей України за версією журналу "Фокус". Вперше він з'явився в цьому рейтингу в 2010 році на 21-му місці", - нагадує газета.

За її даними, Олександр Янукович заснував будівельну компанію МАКО в 2006 році. В останні роки компанія розширилася, ставши холдингом.

"Олександр Янукович офіційно їздить у Швейцарію як турист, робить бізнес непомітно в будинку біля готелю "Інтерконтиненталь". За даними комерційного реєстру цю будівлю було записано на MakoTrading SA в листопаді 2011 року. Але компанія, схоже, не хоче публічності. Ніде не вказується контактний телефон, на будівлі назву МАКО не вказано", - йдеться в статті.

Журналісти "Le Matin Dimanche" зустрілися з головою ради директорів компанії Mako Trading SA Феліксом Блітштейном.

"Mako Trading - компанія з торгівлі вугіллям, що належить Олександру Януковичу", - підтвердив він.

"Це була моя ідея, я побачив нішу в експорті українського вугілля", - розповів Блітштейн

За його словами, зараз компанія займається виключно торгівлею антрациту з України і продає від 40 тисяч до 50 тисяч тонн вугілля найвищої якості в місяць (таке вугілля продається за ціною від 1,5-3 разів вище, ніж звичайне).

Блітштейн відмовився говорити про доходи, але видання підрахувало, що "МАКО в Женеві продає вугілля на п'ять-шість мільйонів на місяць".

"Багато джерел сумніваються, що Олександр домігся таких успіхів лише завдяки своїм підприємницьким навичкам. В Україні клан Януковича прозвали "Сім'я" і звинуватили їх у сімейному збагачення. Спостерігачі відзначають нову групу олігархів, де все обертається не навколо батька Віктора, а навколо старшого сина Олександра", - пише "Le Matin Dimanche".

Видання цитує Ендрю Уїлсона, представника Європейської ради з міжнародних відносин, що базується в Лондоні: "Члени Сім'ї" в буквальному і метафоричному сенсі використовували владу президента Януковича, щоб збагатитися в безпрецедентних масштабах. ЄС не може дозволити собі чекати наступних президентських виборів в 2015 році".

Газета звертає увагу, що Уілсон закликав ЄС розглянути діяльність "підозрілих компаній" клану Януковича, зокрема в Австрії, Кіпрі і Люксембурзі. До них експерт відніс також Швейцарію та Ліхтенштейн. Проте, на думку видання, зараз швейцарська влада, швидше за все, не будуть у цьому зацікавлена. !zn

Читайте також:

Тимошенко: Янукович перевершив Сталіна, він будує диктатуру "Сім'ї"

Західні ЗМІ: Янукович пішов по шляху арабських диктаторів, він будує імперію, на чолі якої стане його родина

Син Януковича назвав всі свої досягнення результатом копіткої праці"

Банк сина Януковича за рік збільшив чистий прибуток у 18 разів