Штрафи за самобуди будуть підвищувати поступово

17 грудня 08:39

У 2013 році штрафи будуть збільшуватися виключно на обсяг індексацій мінімальних заробітних плат.

 

Держархбудінспекція продовжила «будівельну амністію» - істотне збільшення штрафів за самовільне будівництво індивідуальних житлових будинків, прибудов та інших споруд відкладено до кінця 2013 року. Про це повідомив начальник управління дозвільних процедур Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Сергієнко.

За його словами, за незаконне будівництво українці платитимуть ті самі штрафи, а їхнє підвищення буде несуттєвим. «У 2013 році штрафи будуть збільшуватися виключно на обсяг індексацій мінімальних заробітних плат. Наприклад, у цьому році мінімальна зарплата зросла майже на 10%, відповідно і штрафи збільшилися не більш ніж на 10%», - уточнив Олександр Сергієнко.

Він нагадав, що зараз розмір штрафу за самовільне будівництво становить від 170 до 850 грн. і залежить, насамперед, від характеристик самого об'єкта, його складності та площі. А ось якщо самобуд вже експлуатували, штрафи можуть бути вищими. «У Кодексі про адміністративні правопорушення прописана відповідальність за користування об'єктами, не введеними в експлуатацію. Там штрафи значно вищі, ніж за незаконне будівництво, - від 5100 до 6800 грн. Такі штрафи ми сьогодні застосовуємо, але у виняткових випадках», - сказав Олександр Сергієнко.

Він також зазначив, що узаконити самобуд сьогодні надзвичайно просто, - забудовнику достатньо лише подати в Держархбудінспекцію повідомлення. Відмовити ж у реєстрації Інспекція може тільки з об'єктивних причин. «Відмова реєстрації повідомлення говорить про те, що є явні порушення закону, наприклад - земельного. Якщо ж є право власності на землю, пройдена процедура обстеження БТІ, складений технічний звіт, то узаконення такого об'єкта не затягується», - уточнив він. !zn

Читайте також:

Легалізація самобудів «врятувала» статистику щодо введення житла в експлуатацію

За нелегальну здачу квартир в оренду податкова оштрафувала вже тисячу киян

Українцям пообіцяли власні квартири за 2 тис. грн на місяць

У Києві збираються побудувати цілий квартал «доступного житла» для 50 тисяч людей (ФОТО)