Shell обіцяє Україні потроїти внутрішній видобуток газу

06 лютого 07:46

У Shell впевнені, що Україна має потенціал для того, щоб подвоїти або навіть потроїти свій видобуток газу з 20 мільярдів кубометрів до 40-60 мільярдів.

 

Уряд і народ України отримають багато переваг від проекту в рамках угоди про розподіл продукції, про це заявив директор компанії Shell в Україні Грехем Тайл. "У випадку успішності цього проекту, Україні піде на користь розвиток і розробка місцевих ресурсів газу, які можуть знизити ціни і стимулювати подальший розвиток промисловості", - вважає він.

"Я переконаний, що Україна має потенціал, щоб з 20 мільярдів кубометрів газу вийти на 40 або 60 мільярдів", - додав він.

Відповідаючи на питання, коли Україна зможе користуватися видобутим сланцевим газом, він сказав: "Якщо перша свердловина буде успішною, то можна буде починати планувати подальшу розробку. Можливо, перша свердловина не буде успішною, але друга - буде. Важко дати точну відповідь, але зазвичай минає всього кілька років, перш ніж ми переходимо до першим пілотних розробок".

При цьому він Тайл також заявив, що розсекречувати подробиці угоди з його компанією - не в інтересах України.

"На жаль, я не можу коментувати подробиці угоди про розподіл продукції. Існує дуже гарна причина, чому ця інформація є конфіденційною. Не забувайте, що Україні ще треба провести переговори про УРП з іншими компаніями - такими, як Chevron і Exxon. Насправді це поставило б Україну в невигідне становище, якщо б всі ці деталі були розголошені публічно", - сказав він.

Нагадаємо, 24 січня компанія Shell, ТОВ Надра Юзівська і уряд України оголосили про підписання угоди про розділ продукції на розвідування, розробку і видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці, розташованій на території Донецької і Харківської областей України. Згідно з підписаним договором, компанія Shell і Надра Юзівська мають по 50% участі кожна. Shell буде оператором проекту, відповідальним за всі роботи в рамках угоди. Права і зобов'язання інвесторів будуть визначені в угоді про операційну діяльність, що потрібно підписати після укладення УРП.

Угоду про розподіл продукції підписано на 50 років. Початковий етап геологічного вивчення передбачає отримання двомірних і тривимірних сейсмічних даних і буріння 15 свердловин на Юзівській ділянці.

Як повідомлялося, у травні 2012 року міжвідкомісія з УРП визначила переможцями конкурсу на розробку Юзівської площі компанію Shell, Олеської площі (Львівська та Івано-франківська обл.) - Chevron. В середині січня 2013 року Донецька і Харківська обласні ради узгодили проект УРП щодо Юзівської площі.

За базовим сценарієм, Україна зможе видобувати на Юзівській і Олеській площах 15 млрд куб. м газу на рік. А оптимістичний сценарій передбачає видобуток в пікові роки близько 50 млрд куб. м газу.

Промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах має початися з 2017 року. Буріння на Юзівській площі має початися вже в 2013 році, дослідно-промислова розробка - в 2015 році. Початок робіт на Олеській площі заплановано на 2014 рік, дослідно-промислова розробка - на 2016. !zn

Читайте також:

В адміністрації Януковича оголосили сланцевий газ екологічно безпечним

Депутати від опозиції запропонували мораторій на сланцевий газ

Українська влада підписала в Давосі угоду з Shell видобутку сланцевого газу

Українська влада звільнила Shell від сплати практично всіх податків