Сергій Арбузов: Збір з продажу валюти захистить інтереси людей

26 листопада 11:32

Введенням збору з продажу валюти НБУ розраховує збільшити надходження до Пенсійного фонду України, знизити доларизацію економіки і створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України.

 

Введення збору з продажу іноземної валюти за готівкову гривню не спричинить проблем для громадян, а захистить їхні інтереси. Про це в ефірі телеканалу ICTV заявив голова Національного банку України Сергій Арбузов.

«Продавати валюту після введення закону буде невигідно. По-перше, саме спекулянтам буде не вигідно її продавати, і вони не зможуть знову грати на нервах людей. Якщо звичайна людина купила долар і закон набув чинності, то вона зможе протягом двох місяців вирішити - продавати цей долар без податку або не продавати. По-друге, якщо у вас є заощадження в іноземній валюті, то ви можете покласти їх на депозит. У такому випадку валюта може продаватися без обмежень і без 15%-го збору. Тобто ця міра задіяна для того, щоб спекулянти не заробляли на людях, які не до кінця розуміють - що відбувається. Цей закон, я наполягаю, він буде добре захищати інтереси людей», - заявив глава НБУ.

Він нагадав, що мета законопроекту - збільшити надходження до Пенсійного фонду України, знизити доларизацію економіки і створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України.

Також керівник НБУ вважає, що на даному етапі важливе формування об'єктивного ставлення до проекту закону, яким планується введення збору з продажу іноземної валюти за готівкову гривню.

«Головна проблема цього закону - це чутки, чутки, які звучать зараз і в ЗМІ, і у Верховній Раді. Якщо розібратися і прочитати цей закон, там написано, що це - збір до Пенсійного фонду на рівні 15%, і збиратися він буде у випадку, якщо закон буде прийнятий, тільки щодо продажу валюти», - підкреслив Арбузов.

Нагадаємо, згідно із законопроектом № 11433, автором якого є голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник, до переліку платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування пропонується додати фізичних осіб, які здійснюють операції з продажу іноземної валюти за готівкову гривню. Збір буде розраховуватися за офіційним курсом гривні до іноземних валют на день здійснення операції. Ставка збору становитиме 15%. !zn

Читайте також:

Українці масово понесли валюту в обмінники, злякавшись нового податку

НБУ погрожує «валютникам» кримінальною відповідальністю

НБУ розпорядився конвертувати 50% валютної виручки експортерів у гривню