Щойно куплений Курченком Одеський НПЗ можуть перепродати кіпрській Empson

15 квiтня 15:41

Кіпрська компанія планує придбати 1,817 млрд акцій Одеського НПЗ номінальною вартістю 0,27 гривень кожна. Або ж за 490 млн грн за весь пакет 99,58% акцій.

 

Кіпрська компанія Empson Ltd має намір купити 99,58% акцій ВАТ "Одеський нафтопереробний завод". Про це йдеться в повідомленні Empson в офіційному бюлетені "Цінні папери України".

За інформацією, кіпрська компанія планує придбати 1,817 млрд акцій Одеського НПЗ номінальною вартістю 0,27 гривень кожна. Таким чином, загальна номінальна вартість пакету 99,58% акцій повинна скласти 490 млн грн.

Повідомлення подано від імені Валентини Ковалик, що є уповноваженим представником компанії.

Як відомо, Одеський НПЗ придбала група ВЕТЕК новоспеченего олігарха Сергія Курченка. Угоду про продаж НПЗ російським "ЛУКОЙЛом" було підписано 5 березня. Сума угоди не розкривається, проте, за оцінками експертів, вона могла скласти близько $ 200 млн.

29 березня Одеський НПЗ "урочисто запущений" в роботу за участю міністра енергетики.

Одеський НПЗ був зупинений у жовтні 2010 року у зв'язку з економічною ситуацією, що склалася на ринку нафтопродуктів України, а також зі зміною схеми постачань нафти. Проектна потужність Одеського НПЗ з переробки сировини становить 2,8 млн тонн на рік.

Як писало DT.UA, зробити Одеський НПЗ прибутковим можуть тільки масштабні інвестиції - не менше $ 500 млн дол., на освоєння яких знадобиться мінімум п'ять років. Не виключено, що новий власник розраховує на державну підтримку, і тут дуже симптоматично поновилися розмови про необхідність введення мита на імпорт нафтопродуктів, зокрема білоруського виробництва. Невідомо, чи доклав до цього руку новий власник Одеського НПЗ, але не викликає сумнівів, що таку ініціативу він буде щиро підтримувати.

Окрім того, за даними джерел DT.UA в Адміністрації президента, на даний момент розглядається відмова від схеми контрабанди нафтопродуктів через систему митних ліцензійних складів на користь варіанти використання Одеського НПЗ. !zn


Читайте також:

"ЛУКОЙЛ" продав Одеський НПЗ власнику "Газ Україна 2009"

У забороні імпорту білоруських нафтопродуктів зацікавлені кілька "замовників"