СБ виділить «Укрексімбанку» кредит на $200 млн у рамках проекту енергозбереження

10 червня 09:40

Як повідомляє прес-служба українського держбанку, відповідні угоди було підписано сторонами сьогодні, 10 червня 2010 року.

 

Як повідомляє прес-служба українського держбанку, відповідні угоди було підписано сторонами сьогодні, 10 червня 2010 року.

Даний проект енергозбереження
спрямовано на зниження енергоємності у промисловості України та зменшення втрат енергії у комунальному секторі, зокрема у теплопостачанні.

Як повідомлялося раніше, проект буде сприяти досягненню України своїх амбітних цілей щодо зниження енергоємності на 20% до 2015 року і на 50% до 2030-го. Це також буде сприяти зниженню залежності України від імпорту газу, отже, зниженню ризиків у сфері енергетичної безпеки, а також знизить витрати енергії. Передбачається, що реалізація проекту дозволить скоротити викиди СО2 на 1 млн тонн на рік.

За рахунок отриманих коштів "Укрексімбанк" буде надавати середньо- і довгострокові кредити на фінансування енергоефективних інвестиційних проектів, у тому числі і через інші комерційні банки. Відбір кінцевих позичальників та банків-учасників проекту буде здійснюватися у відповідності з певними спільними з СБ критеріями, що передбачають зменшення споживання енергії та фінансову стійкість.

Інвестиції у підвищення енергетичної ефективності буде направлено на фінансування шести суб-проектів: 1) модернізація неефективного і застарілого обладнання; 2) встановлення промислового обладнання високої енергетичної ефективності; 3) використання газових і теплових відходів від промислових процесів; 4) покращення виробничих систем; 5) зниження втрат енергії в комунальному секторі; 6) зниження втрат енергії в будівлях.

Нагадаємо, за період співробітництва України зі Світовим банком (1992 рік) сума зобов'язань СБ досягла $7 млрд у рамках 38 операцій.