S&P не вірить у "газову незалежність України" від Росії

29 сiчня 12:38

На песимістичну думку S&P, Росія є "єдино можливим" постачальником газу для України. Разом з тим, агентство назвало низку заходів, в разі ухвалення яких може бути досягнуто рішення цієї проблеми.

 

Заплановані обсяги постачань і ціни на газ, імпортований з європейських ринків, у даний час такі, що навряд чи зможуть істотно вплинути на вартість імпорту газу в Україну.

Про це йдеться у звіті міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's.

"У разі реекспорту газу або його постачань за своповими контрактами з Німеччини, вартість імпорту, на думку експертів нафтогазової галузі, складе $410-415 доларів за 1 тис. куб. м, у той час як середня річна ціна імпортованого українського газу в 2012 р. дорівнювала приблизно $424 доларів", - пишуть аналітики агентства.

На їхню думку, зараз Росія є єдино можливим постачальником газу для України, за винятком ситуації, коли Україна почне використовувати наявні газопроводи у реверсному режимі. Однак і це не тільки не знизить обсягів імпорту, але й негативно вплине на показники зовнішнього фінансування України, вважають в агентстві.

Разом з тим, відзначає S&P, поліпшити ситуацію може комплекс заходів, пов'язаних із підвищенням цін на газ, диверсифікацією джерел постачання газу і підвищенням ефективності. Зокрема це:

1. Значне постійне збільшення внутрішнього видобутку газу;
2. Зниження обсягів споживання за рахунок підвищення енергоефективності;
3. Підвищення внутрішніх цін на газ поряд зі скороченням і більш адресним використанням субсидій;
4. Географічна диверсифікація;
5. Лібералізація газового ринку України шляхом інтеграції в європейський енергетичний простір, поліпшення умов конкуренції і переходу до ринкового ціноутворення.

"У випадку, якщо уряд країни не вживатиме активних заходів щодо вирішення проблем, що склалися, за відсутності реформ ситуація на газовому ринку України буде підривати кредитоспроможність країни", - резюмують в агентстві.

Читайте також:

Україна опрацьовує ще два маршрути постачань газу реверсом з Європи

"Газпром" відмовився коментувати нову газову суперечку з Україною

ЄС поки не втручається у газовий конфлікт України з РФ, але сподівається на безперебійність транзиту

Азаров: Україні нічого боятися штрафів Росії за недобір газу: "Є певні домовленості"

Росія завищила газовий борг України в шість разів, - S&P