Рубль отримає особливий статус у 2012 році

09 грудня 12:54

Україна розраховує в наступному році створити оборот російського рубля в обсязі близько $10 млрд. При цьому НБУ має намір перевести російський рубль у першу категорію і використовувати його для формування валютного резерву у 2012 році.

 

Про це повідомив голова Нацбанку України (НБУ) Сергій Арбузов в Києві у п'ятницю, 9 грудня.

«Між Україною і РФ товарообіг становить приблизно $50 млрд. Усі розрахунки йдуть не через національні валюти. Якщо ми переведемо хоча б 10-20% від товарообігу у національну валюту (російську - ред.), отримаємо ринок російського рубля. Його в Україні зараз немає», - сказав він.

За словами С.Арбузова, домовившись з РФ про частковий розрахунок за газ в рублях, Україна створила попит на цю валюту. «А коли створюється попит, ринок реагує пропозицією», - додав голова НБУ.

Надалі російський рубль буде використовуватися для розрахунків не тільки за газ, а й за інші товари.

Він зазначив, що надалі російський рубль буде використовуватися для розрахунків не тільки за газ, а й за інші товари.

При цьому він також повідомив, що НБУ має намір перевести російський рубль у першу категорію та використовувати для формування валютного резерву в 2012 році.

«Коли ми переведемо рублі у першу категорію, тоді рублі стануть нашою резервною валютою. Я думаю, що це буде в наступному році», - сказав він.

На думку С.Арбузова, рубль буде надходити в Україну через інвестиції, позики, а надалі - завдяки SWAP. «Протягом року ми отримаємо необхідний обсяг рубля», - сказав С.Арбузов.

Як повідомляло ZN.UA, Національний банк вже давно обговорював можливість надання російській грошовій одиниці особливого статусу, щоб дозволити банкам інвестувати в рубль на тих же умовах, що і в долари та євро.