Рубіні: Італія втратила здатність обслуговувати свій держборг

30 листопада 11:13

Італія зараз опинилася у такій економічній ситуації, коли в неї закінчуються можливості для самостійного обслуговування держборгу. Про це заявив в опублікованій у вівторок, 30 листопада, британською газетою «Файненшл таймс» статті відомий аналітик Нуріель Рубіні.

 

«Зараз стає все більш зрозуміло, що Італія втратила контроль над своїм держборгом і необхідна його впорядкована реструктуризація для того, щоб уникнути некерованого дефолту», - зазначив він.

Згідно з підрахунками Н.Рубіні, жодна міжнародна організація, включаючи МВФ, не здатна зараз надати необхідну допомогу Італії. У найближчі три роки для стабілізації Італії, Іспанії, а, можливо, і Бельгії потрібна сума у 2 трлн євро. Враховуючи, що Європейський центральний банк (ЄЦБ) відмовляється від ролі кредитора в останній інстанції для зони євро, інших ефективних інструментів зараз у наявності немає, зауважує аналітик.

У результаті, на його думку, єдиним виходом з нинішнього положення є реструктуризація держборгу Італії зі списанням до 25% від загальної його суми.