Російський "Газпром" і азербайджанська SOCAR поборються за грецькі газові активи

12 квiтня 08:58

На купівлю грецьких газових компаній, що належать державі, націлилися 17 компаній з 12 країн, серед яких Росія і Азербайджан, а також Іспанія, Італія, Чехія, Китай, Нідерланди та Алжир.

 

У Міністерстві охорони навколишнього середовища, енергетики та кліматичних змін Греції, а також в Грецькому агентстві з приватизації повідомили про завершення процесу подачі заявок на приватизацію газових активів країни - компанії Depa та оператора газотранспортної системи країни Desfa (Hellenic Gas Transmission System Operator SA), які входять в єдиний холдинг.

Загалом, згідно з даними відомства, претендентами на приватизацію є 17 компаній з 12 держав.

Зокрема, заявку на участь у приватизації грецької газової компанії Depa подала державна нафтова компанія Азербайджану (SOCAR), а також російський газовий монополіст ВАТ "Газпром" і ще три компанії з РФ (інвестиційний фонд «Енергія», група «Синтез» і підконтрольна їй компанія «Негуснефть»). Ще 2 - з Іспанії (Gaz Natural і Enagas), 3 - з Італії (Edison, ENI і AEM), а також компанії CEZ (Чехія), ENN (Китай), Mitsui (Японія), M & M (Греція), Israel Corp. (Ізраїль), Vopak (Нідерланди) і Sonatrach (Алжир), передає 1news.az.

Греція запропонувала купити у неї казино, порти, Олімпійський комплекс і навіть дороги

Як повідомлялося раніше, Греція вирішила приватизувати компанію-постачальника газу Depa (Public Gas Corporation SA) і газотранспортну компанію Desfa.

Претендентам пропонується два варіанти: або купівля 100% акцій Depa разом з 66% Desfa, або - тільки акції Depa (в цьому випадку 66% Desfa можуть бути виставлені на приватизаційний тендер окремо).

DEPA займається оптовими закупівлями, торгівлею та постачанням природного газу промисловим споживачам і домогосподарствам у Греції. Уряду Греції належить 65% акцій компанії, 35% знаходяться у власності у місцевої нафтопереробної компанії Hellenic Petroleum S. A.

Як відомо, DEPA бере участь у ряді міжнародних проектів, таких як газопровід Греція-Італія (IGI), газопровід Греція-Болгарія (IGB) і міжнародний російський проект "Південний потік". У 2011 р. "Газпром" здійснив постачання до Греції 2,9 млрд куб. м газу.

Як відомо, грецька компанія Desfa допомагає "Газпрому" будувати газопровід "Південний потік", за яким газ буде постачатися в обхід України. Україна поскаржилася в Енергетичне співтовариство на країн-учасниць ЄС за їхнє сприяння в просуванні "Південного потоку". !zn

Читайте також:

Путін пропонує Європі створити «єдиний енергокомплекс». Без України

Москва: Незабаром значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю

Україна докоряє ЄС за мовчазну позицію щодо будівництва Росією «Південного потоку»

В ЄС запевнили Україну, що «Південний потік» лобіювати не мають наміру

Після дозволу будувати «Південний потік» Туреччина отримала від РФ знижку на газ