Російський газ у IV кварталі подорожчає до 400 доларів

12 травня 13:16

Ціна імпортного природного газу для України у третьому кварталі 2011 року прогнозується на рівні 350 дол за тис. куб. м, а в четвертому кварталі вона може перевищити 400 дол за тис. куб. м.

 

Про це повідомив заступник директора Департаменту з питань нафтової, газової, торф'яної, нафтопереробної промисловості та альтернативних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Костянтин Бородін під час українсько-російського економічного форуму в Києві у четвер, 12 травня.

«Прогнозна ціна природного газу для України, з урахуванням знижки, у третьому кварталі може скласти близько 350, у четвертому кварталі поточного року - 400 дол і вище», - сказав він.

У той же час К.Бородін нагадав, що Україна в особі міністерства і НАК «Нафтогаз України» веде діалог з російською стороною про внесення змін до контракту на постачання природного газу до України.

«Ці контракти
не відповідають останнім змінам, які було внесено до контрактів між госпсуб'єктами Росії та європейських країн», - додав К.Бородін.

Також він уточнив, що українська сторона пропонує внести кілька змін до чинного контракту в частині зміни базової ціни газу, включення до контракту знижок залежно від обсягу газу, що купується, і сезонних знижок. Окрім того, пропонується внести зміни до складових формули ціни газу для України, яка в даний час прив'язана до газойлю, який в енергобалансі України не застосовується.

Нагадаємо, що ціна на газ встановлюється щоквартально. Ціна імпортного природного газу для України в першому кварталі 2011 року становила близько 264 дол за тис. куб. м, у другому - 295,6 дол за тис. куб. м.