Російський Внешэкономбанк шукає фінансування для порятунку української "дочки" - ЗМІ

29 березня 05:59

У цьому році вкладники забрали з Промінвестбанку вже близько $ 100 млн.

 

Докапіталізації на $ 800 млн, яка була здійснена в лютому, може бути недостатньо для порятунку українського Промінвестбанку, пише видання "Ведомости" з посиланням на три джерела, близькі до Внешэкономбанку (ВЕБ).

Повідомляється, що Промінвестбанку вимагається додаткова ліквідність для підтримання операційної діяльності. Також банку не вистачає і капіталу: в 2015 році Нацбанк України (НБУ) зажадав донарахувати понад $ 1 млрд резервів, а на початку лютого, за словами джерел "Ведомостей", повідомив Промінвестбанк про можливе визнання його неплатоспроможним.

Щоб виконати вимогу, Промінвестбанку необхідна докапіталізація на $ 100 млн до 1 вересня і ще $ 100 млн в 2017 році, а з урахуванням необхідності донарахування резервів за активами в Донецькій і Луганській областях до 100% і до 50% на решті території України сума може зрости до $ 650 млн.

Згідно з інформацією джерел видання, за підсумками року очікується збиток Промінвестбанку в $ 765 млн. Два попередні роки банк теж закінчив зі збитками.

Видання пише, що за місяць – з 25 січня по 28 лютого – клієнти забрали з Промінвестбанку $ 98 млн, а затримка поточних платежів клієнтів на 25 лютого оцінювалася в $ 120 млн. Також поточні резерви ліквідності ($ 48 млн) не покривають зобов'язання Промінвестбанку виплатити китайської CNBM 75,6 млн євро в 2016 році. Наголошується, що для поповнення ліквідності Промінвестбанк в березні продав ряд кримських активів з дисконтом.

Раніше DT.UA повідомляло, що Промінвестбанк займає друге місце серед найбільших платників податків Києва. У 2015 році банк перерахував до бюджету української столиці 89,4 млн грн.