Росіяни порадили Україні відмовитися від штучної підтримки курсу гривні

07 червня 12:51

Ослаблення гривні до долара всього на 1% викликало серйозну стурбованість у населення. У Росії курс рубля давно плаваючий, і навіть більш серйозні коливання не викликають жодного занепокоєння.

 

Україна повинна відмовитися від штучної підтримки курсу гривні. Про це під час засідання Ради інвесторів під головуванням президента України заявив глава «Сбербанку Росії» Герман Греф.

«Економіка України багатовалютна, і, мені здається, критично важливо підтримувати рухливість валюти, займатися таргетуванням інфляції і не підтримувати штучний курс. Відмова від політики утримування гривні буде плідно впливати на зростання експортних операцій, у першу чергу у сфері металургії», - заявив Греф.

За його словами, в Україні існують проблеми, які перешкоджають притоку інвестицій у банківський сектор. «Вони пов'язані з особливістю розрахунку валютних позицій банків, врахуванням податкових збитків минулих років, а також великою часткою проблемних кредитів, що накопичилися в результаті кризи 2008 року...Ми складно пережили ситуацію 2008 року. В Україні ми не компенсували ще наші збитки. Поки наш фінансовий результат тут негативний і на серйозну суму, і якщо ми почнемо платити податки з цих збитків, то, звичайно, це дуже серйозно дестимулює інвестиції», - додав банкір.

Нагадаємо, що Росія давно відмовилася від жорсткої прив'язки курсу рубля до долара, і коливання курсу там часто перевищують 10% на місяць. Українська гривня у кінці травня - початку червня ослабла до долара приблизно на 1%, і це викликало серйозну стурбованість у населення. !zn

Читайте також:

Анатолій Гальчинський: «Треба усвідомити безперспективність політики стимулювання експорту за рахунок заниженого курсу гривні»

Чому Україні потрібен гнучкий (ринковий) обмінний курс

Щодо ризиків девальвації валют країн Митного союзу - Росії, Білорусі та Казахстану

МВФ рекомендує Білорусі швидше перейти до єдиного плаваючого обмінного курсу