Росія збирається витіснити "Мотор Січ" з ринку вертолітних двигунів

21 грудня 06:52

Створенням власних моторів Росія має намір завдати серйозного удару по заводу "Мотор Січ". Українські виробники впевнені: співвідношення ціна-якість у них буде вищим.

 

Російська вертолітна галузь збирається позбутися залежності від українських двигунів.

Як повідомив газеті «Известия» генеральний директор Об'єднаної двигунобудівного компанії (ОДК) Владислав Масалов, до 2015 року російські виробники повністю витіснять український завод «Мотор Січ», налагодивши випуск в Санкт-Петербурзі 600 двигунів на рік - саме стільки потрібно, щоб повністю покрити потреби «Вертольотів Росії».

"Уже в контрактах на майбутній рік російські двигуни дешевші за українські, а до 2015 року ми зможемо повністю замінити «Мотор Січ» на російському ринку - у них просто не залишиться покупців, оскільки на всі нові вертольоти ми будемо виробляти двигуни самі", - пояснив Масалов .

Він нагадав, що на початку тижня у Санкт-Петербурзі було запущено виробництво вертолітних двигунів на новій виробничій площадці ОКБ «Климова». З радянських часів двигуни, розроблені цим ОКБ, випускалися українським заводом «Прогрес», що пізніше став компанією «Мотор Січ».

Однак, за словами незалежного військового аналітика Антона Лаврова, за останні кілька років ціна на вертолітні двигуни суттєво зросла, тому вигідніше стало організувати власне виробництво, ніж купувати двигуни в Україні.

Втім, українські виробники впевнені, що їхня продукція залишиться дешевшою і якіснішою за російську.

Як розповів гендиректор «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв, за його розрахунками, двигун, зібраний з російських деталей до 2015 року, буде дорожчим за українські в 2-2,5 рази.
До того ж, за його словами, ресурс українських двигунів вищий, а нові розробки, які будуть реалізовані у 2013 році, «на 20 років випереджають можливі розробки ОКБ Климова».

"Співвідношення ціна-якість зумовлює, у кого буде купувати замовник. Міністерство оборони буде різко вимагати зниження цін. Ми пропонуємо сьогодні двигун за незмінною ціною з ресурсом в два рази вищим. А замовник платить не за метал, а за ресурс", - пояснив Богуслаєв .

Відзначимо, що Росія є традиційним покупцем двигунів українського виробництва.

Зокрема, у листопаді 2011 року "Вертольоти Росії" купили у "Мотор Січ" 270 двигунів ТВЗ-117 на загальну суму в 1,2 мільярда доларів. Куплені силові установки планувалося змонтувати на комерційні та військові вертольоти, включаючи Ка-32, Мі-17, Мі-8МТВ і Мі-28Н. !zn

Читайте також:

«Мотор Січ» уклала з «Вертольотами Росії» п'ятирічний контракт на 1,2 млрд доларів

Україна може створити ще одну «Мрію», але вже - для Росії

ЗМІ: Росія запропонувала прибрати з Ан-148 українські двигуни