Росія заманює Україну в Митний союз заради вигідних газових відносин

15 вересня 10:33

У Росії пояснили, що при ринкових відносинах дискримінація цін завжди присутня. Якщо ж Україна хоче вигідних газових відносин з Росією, то їй треба вступити до Митного союзу.

 

Висока ціна на природний газ для України пояснюється ринковим ціноутворенням, використовуваним "Газпромом", а якщо Київ хоче більш вигідні умови, засновані на базі політичного партнерства, йому варто було б подумати про можливий вступ до Митного союзу, заявив заступник глави уряду Росії Аркадій Дворкович.

"Є політичне партнерство або ринок. Давайте вибирати ... Якщо ринок, то дискримінація цін завжди присутня. Якщо Україна хоче вигідних (газових) відносин з Росією, може треба вступити до Митного союзу", - сказав він, виступаючи на 9-й Ялтинській щорічній зустрічі в суботу.

Дворкович підкреслив, що "Газпром" є незалежною компанією, і уряд не втручається в його роботу, хоча його іноді про це просять, зокрема, український уряд.

За його словами, зниження цін на газ означатиме збитки для "Газпрому", які в разі Митного союзу компенсуються іншими вигодами.

- Азаров пообіцяв, що Україна забезпечить себе власними запасами газу протягом 15 років

Водночас глава Держдепартаменту США в попередній адміністрації Кондоліза Райз засумнівалася в незалежності "Газпрому", оскільки він є державною компанією. Вона нагадав, що саме президент Росії в газовому конфлікті Києва і Москви заявляв про припинення поставок, а не глава "Газпрому". "Це той випадок, коли ми бачили в агресивному вигляді, що ціна визначається ринком або політикою", - підкреслила Райз.

"Нам також важко повірити в те, що "Газпром" незалежна компанія, як в те, що в Україні незалежні суди - це така ж байка", - додав президент Польщі в 1995-2005 роках Олександр Кваснєвський.

Нагадаємо, раніше посол РФ в Україні Михайло Зурабов повідомив, що тема газових переговорів між Україною і Росією до виборів у Верховну Раду буде неактуальною, і Росія не висуватиме жодних пропозицій з цього питання. Україна третій рік безрезультатно веде переговори про зміну контракту на поставку газу з метою зниження ціни закупівлі мінімум до 250 доларів за тисячу кубометрів. !zn

Читайте також:

Янукович не винить Путіна у високих цінах на газ для України


ЗМІ: Україні не вдалося домовитися з Росією про зниження ціни на газ: варто затягти паски і дочекатися 2018

Азаров роздивився «певний прогрес» у переговорах Путіна і Януковича щодо газу

Азаров: Будемо споживати стільки газу, скільки необхідно