Росія вирішила не передавати Україні технології ТВЕЛ. Хоча обіцяла

15 вересня 06:19

Росія вирішила не передавати українцям технології з виробництва тепловиділяючих елементів для АЕС.

 

Офіційну версію росіян озвучив вчора у своєму прес-релізі російський концерн «Ядерне паливо», на думку якого «труднощі були обумовлені наявністю розбіжностей у законодавствах двох країн".

Питання було вирішено за допомогою обрання російського інституту ВАТ "Державний спеціалізований проектний інститут" в якості субпідрядника для розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО). Спочатку передбачалося, що всі роботи візьме на себе український інститут ДП "УкрНІПІпромтехнології", який ТВЕЛ забезпечить інформацією, необхідною для підготовки ТЕО, пише
«КоммерсантЪ-Украина».

Представники Міненерго вважають, що росіяни вирішили утримати весь масив інформації.

"Спочатку ТВЕЛ заявив, що наш концерн має купити в нього необхідні дані, які повинні були передати нам безоплатно, і 4 квітня ми навіть оголосили тендер на купівлю всієї необхідної інформації для написання техніко-економічного обґрунтування. Але потім у травні за наполяганням ТВЕЛу ми цей тендер скасували", - розповів співрозмовник видання.

За його словами, у липні представники ТВЕЛу заявили, що всі креслення залишаться у них, і проектувати завод буде російський інститут.

"Вони, по суті, хочуть відтіснити нас від технологій, інакше це не поясниш", - відзначило джерело.

Про те, що ТВЕЛ може не передати весь масив даних, як зобов'язався свого часу, говорять і експерти. "Зараз готується навіть не проект, а всього лише ТЕО, і вони вже приховують інформацію. Уявіть, що буде, коли справа дійде до проектної документації", - сказала експерт Інституту стратегічних досліджень Ольга Кошарна. На її думку, без передання всієї необхідної інформації вибір ТВЕЛ, а не Westinghouse, втрачає будь-який сенс.

Нагадаємо, що торік український концерн "Ядерне паливо" і ТВЕЛ підписали рамкову угоду про створення СП для реалізації проекту будівництва в Україні заводу з виробництва ядерного палива. Частка України в ньому складе 50% +1 акція, Росії - 50% -1 акція. Аналогічний завод пропонувала побудувати і американська Westinghouse, проте ТВЕЛ було обрано, оскільки, на відміну від конкурента, у своїй тендерній заявці зобов'язався передати Україну всі необхідні технології.