Росія відклала закінчення «сирної війни» з Україною

18 березня 07:45

Росія відмовилася прислати в понеділок інспекторів на українські сирні заводи, звинувативши в зриві поїздки Мінсільгосп України.

 

Фахівці Росспоживнагляду в понеділок, 19 березня, не поїдуть в Україну для інспекції підприємств, які збираються поставляти сир до РФ, заявив «Інтерфаксу» у неділю, 18 березня, керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко.

Він сказав, що Росспоживнагляд був готовий почати інспекцію українських сирів 19 березня, але її параметри не були узгоджені, причому, з вини України.

«Підтверджуючи готовність виїхати 19 березня, ми цього не зробимо. У нас немає чіткого узгодження технічних параметрів перебування, складів делегацій, супроводжуючих осіб і так далі», - зазначив Оніщєнко.

Янукович: Україну і Росію роз'єднує тільки газове питання


«Замість технічних узгоджень умов, порядку, маршрутів досліджень і часу перебування на території України, не отримавши відповідей від Мінсільгоспу України, протягом другої половини тижня, що минає ми спостерігали лише якісь міркування та посилання на незрозумілі експертизи», - заявив Оніщєнко.

Він також зазначив, що Росспоживнагляд готовий вести діалог напряму з українськими виробниками сиру, минаючи Мінсільгосп України.

«Я пропоную тим трьом заводам, яких ми номінували, як перший етап допуску, вийти безпосередньо на наших фахівців. Ми готові без участі офіційної структури, судячи з усього, мало зацікавленої в якнайшвидшому вирішенні ситуації, перевести роботу в технологічний режим, надзвичайно необхідний для виробника», - заявив Оніщєнко.

Минулої п'ятниці Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України заявила, що не отримала від Росспоживнагляду офіційного підтвердження, що його фахівці 19 березня відвідають Україну для інспекції сироварів. У прес-службі Держветфітослужби заявили, що в Україні не знають, коли може відбутися цей візит.

Раніше Росспоживнагляд заявив, що може на наступному тижні (19-25 березня) розпочати інспекцію українських заводів, які мають намір постачати сир на ринок РФ. Проте пізніше Онищенко піддав критиці рішення України провести незалежну експертизу продукції своїх сирзаводів.

Нагадаємо, що Росія оголосила «сирну війну» на початку лютого, заборонивши імпорт сирів трьох українських виробників, а потім розширила цей список.

27 лютого Онищенко сказав «Інтерфаксу», що Україна більш ніж наполовину скоротила поставки сиру в Росію.

3 березня Онищенко повідомив, що російські експерти завершили етап документарної перевірки низки українських підприємств, що поставляли сирну продукцію в РФ. Росспоживнагляд повідомив українську сторону про готовність перевірити на місці відповідність їхньої продукції російським вимогам. !zn

Читайте також:

Зарубіжна експертиза спростувала звинувачення Росії на адресу українських сирів

Україна сподівається, що «сирна війна» з Росією закінчиться без втручання СОТ

У Росії вилучили 32 тонни «забороненого» українського сиру, більше 120 тонн затримано на кордоні


У «сирній війні» з Росією з'явилися ознаки закінчення