Росія погодилася платити більше за кримський випробувальний аеродром

20 березня 08:31

Якщо раніше Росія платила за використання полігону постачанням комплектуючих до авіаційної техніки, то тепер Україна хоче "живих" грошей.

 

Росія погодилася платити за використання українського тренажера НВТКА (Наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний) за збільшеною ставкою. Тепер щорічна плата за використання НВТКА Росією складе 2 млн дол. Попередня ставка орендної плати складала 700 тис. дол на рік, пише газета "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на джерело в раді міністрів Криму.

Попередні перемовини про збільшення орендної плати за НВТКА відбулися у квітні 2011 року в ході зустрічі російського міністра оборони Анатолія Сердюкова з Михайлом Єжелем, який займав тоді посаду голови українського оборонного відомства. Українська сторона заявила, що тренажером цікавляться Індія і Китай, після чого Росія запропонувала збільшити орендну плату. За даними джерела, новий договір про оренду буде підписано найближчим часом.

На українському полігоні НВТКА проходять підготовку російські льотчики палубної авіації. Тренажерний комплекс розташований на аеродромі Новофедорівка неподалік від кримського міста Саки. Його виконано у вигляді корабельної палуби і він відповідає розмірам льотної палуби авіаносця "Адмірал флоту Радянського Союзу Кузнєцов". Злітне поле зроблено зі сталі й обладнано трампліном і аерофінішерами.

Між тим, Росія займається будівництвом власного тренажера палубної авіації в Єйську Краснодарського краю. У серпні 2010 року головком ВМФ Росії Володимир Висоцький заявив, що російський НВТКА почне роботу у кінці 2012 року. До цього часу планується завершити реконструкцію двох злітно-посадкових смуг довжиною 2,5 тисячі метрів кожна і добудувати навчальний центр. Як очікується, в повному обсязі російський НВТКА запрацює до 2020 року. !zn

Читайте також:

Єжель за два роки скоротив боєготовність авіації до 18%

Українська армія прийняла на озброєння радіолокаційну станцію «Малахіт»

Єжель вважає, що Україні полігон «Нитка» не потрібен

Москва просить Київ передати їй в оренду полігон «Нитка»