Росія може перекрити постачання електроенергії до Білорусі

08 червня 08:18

Російський монополіст в області електроенергії компанія «Интер РАО ЕЭС»», може майже удвічі скоротити експорт електроенергії до Білорусі через борги «Белэнерго».

 

Валютна криза у Білорусі призвела до зупинки платежів за російську електроенергію.

«
Белэнерго» не платить за російську електроенергію з березня 2011 року. У результаті цього, борг білоруської компанії перед «Интер РАО ЕЭС» досяг 1,5 млрд руб. У зв'язку з чим «Интер РАО» може вже з 9 червня удвічі скоротити обсяги експорту електроенергії до Білорусі, а потім повністю зупинити його, якщо Мінськ не почне гасити борг.

Білоруські мережі раніше використовувалися «
Интер РАО» і для транзиту електроенергії до Прибалтики і Калінінградської області. Але зараз на ці постачання зупинка експорту до Білорусі не вплине, оскільки «Интер РАО» використовує інші маршрути.

У березні валютний ринок Білорусі через дії уряду перестав функціонувати, що паралізувало розрахунки білоруських компаній із зовнішньоторговельними партнерами. Справа в тому, що за відсутності валютної виручки білоруські резиденти більше не мають можливості обслуговувати свої валютні борги.

Нагадаємо, «
Интер РАО» вже конфліктувало з Білоруссю. Так, у 2010 році сторони не змогли узгодити ціну транзитних постачань до Прибалтики. Після цього Мінськ оголосив, що закриває на ремонт основну ЛЕП, що пов'язує енергосистеми двох країн, після чого експорт до Білорусі зупинився. Відновити постачання вдалося лише до лютого 2011 року.