Росія і Грузія підписали документи про приєднання РФ до СОТ

09 листопада 12:09

Росія і Грузія підписали угоду про приєднання Росії до Світової організації торгівлі. Про це повідомив посол Грузії у Швейцарії, передає Reuters.

 

До 11 листопада має бути прийнято рішення робочої групи щодо приєднання РФ до СОТ і якщо воно буде позитивним, то буде винесено на міністерську зустріч країн-членів СОТ, яка відбудеться 15 грудня.

Таким чином, процес вступу РФ до СОТ повинен завершитися саме на цій зустрічі - його залишається тільки ратифікувати.

Раніше у листопаді ц.р. Міністерство закордонних справ Грузії повідомило, що Москва і Тбілісі погодили питання митного контролю на кордонах Південної Осетії та Абхазії і 9 листопада 2011р. у Женеві підпишуть угоду, яка остаточно відкриє Росії двері до СОТ.

Американські ЗМІ раніше повідомляли, що вмовити Грузію вдалося після візиту до цієї країни представників Єврокомісії. На перемовинах з М.Саакашвілі вони пригрозили проігнорувати позицію Тбілісі і прийняти Росію до СОТ простою більшістю, що теоретично можливо за правилами організації. Це означало би політичну поразку Грузії.

Росія веде перемовини про членство у СОТ з 1993 р., залишаючись найбільшою у світі економікою за межами організації. США і Євросоюз неодноразово заявляли, що Росія буде прийнята до СОТ до кінця 2011р., проте перемовини Росії і Грузії до останнього цьому перешкоджали.

Нагадаємо, раніше директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард висловила думку, що вступ Росії до СОТ принесе їй більше політичних переваг, ніж економічних.