Росія готова знизити ціну на газ, тільки якщо Україна вступить до Митного союзу

01 сiчня 12:01

У російському МЗС бажання України співпрацювати і з ЄС, і з Митним союзом, і при цьому отримати знижку на газ вважають неможливим: "Не можна бути трохи вагітним".

 

Росія не збирається знижувати ціну на газ для України, якщо Київ не приєднається до Митного союзу, заявив директор Департаменту економічного співробітництва МЗС РФ Олександр Горбань.

"Що ж стосується вимог продавати Україні газ за такими ж цінами, як Білорусі, то вони нездійсненні. Росія на це не піде. Чого б це?" - сказав він.

Російський дипломат підкреслив, що "Росія та Білорусь - члени Митного союзу, ми рухаємося до Єдиного економічного союзу".

За його словами, Москва запропонувала Києву вступити до Митного союзу і отримувати газ за тими ж цінами, що і Мінськ.

"Але Україна хоче одночасно зберегти два вектори: і вступити в Євросоюз, де її особливо і не чекають, і взяти участь в Митному союзі, але тільки з тими параметрами, які їй вигідні. Але так не буває. Не можна бути трохи вагітним", - сказав Горбань.

На його думку, контракт, підписаний з Україною, спочатку був "досить пільговий", він передбачав ціну на газ для України на 100 доларів дешевше, ніж середня ринкова ціна того часу.

"Зараз Україна хоче ще меншу ціну, але при цьому поводить себе досить суперечливо", - вважає Горбань.

Він нагадав, що свого часу Росія хотіла створити консорціум спільно з Україною та ЄС з експлуатації трубопроводів, які йдуть по Україні, проте Київ відмовився, і Росія була змушена будувати трубопроводи в обхід України.

"Ну і до чого це призведе? Все закінчиться тим, що гігантська купа заліза на території України, яка колись була трубопроводом, просто заіржавіє і її можна буде здати на металобрухт", - резюмував чиновник російського зовнішньополітичного відомства. !zn

Читайте також:\

Росія дасть Україні не знижку на газ, а змінить формулу ціни

У МЗС не вважають Україну незалежною державою через російський газ

Кремль продовжує обіцяти Україні мільярди доларів за вступ до Митного союзу

Янукович: Високі ціни на газ ведуть до втрати Росією українського ринку