Росія дає Україні півроку, аби визначитися щодо співпраці з Митним союзом

21 грудня 14:43

Росія була б зацікавлена ​​в тому, щоб дізнатися про плани України якомога раніше, оскільки від того, як Україна надалі бачить свою, у першу чергу, економічну перспективу, залежать також і плани Російської Федерації.

 

Україна повинна прийняти рішення з приводу співпраці з Митним союзом протягом півроку, вважає посол Російської Федерації Михайло Зурабов.

"З урахуванням тієї економічної ситуації, в якій знаходяться наші країни, я вважаю, що рішення щодо співпраці саме на цьому напрямку (Україна-МС) необхідно було б прийняти впродовж найближчого півріччя", - сказав посол, аналізуючи ситуацію, що склалася навколо формату співпраці Україна - Митний союз.

Він додав, що Митний союз стає економічними реаліями і, отже, через певний час виникне необхідність провести поглиблені переговори між країнами цього об'єднання і Україною з приводу митних режимів.

Нагадаємо, 18 грудня мав відбутися робочий візит Віктора Януковича до Російської Федерації, однак в останній момент він був перенесений. За даними ЗМІ, Київ і Москва повинні були підписати документи щодо умов приєднання України до окремих положень статуту Митного союзу. Однак сторони так і не досягли згоди, тому зустріч президентів була відкладена.

Раніше Янукович заявив про необхідність «приєднуватися до деяких положень Митного союзу, до тих правил, які є в МС».

Відзначимо, що на сьогодні в органах Митного союзу Росії належить 47% голосів, Казахстану і Білорусі - по 21. У разі входження України їй «перепаде» відсотків 10.

Як писало ZN.UA, існують дві думки щодо того, наскільки серйозна загроза втягування України в Митний союз.

Прихильники першої переконані, що сьогодні загроза не більше, ніж усі останні два з половиною роки і вже стала перманентним тлом. У групі, яка розділяє другу точку зору, панує песимізм. Вони переконані: нинішня катастрофічна ситуація в українській економіці може змусити Януковича прийняти нелегке рішення про вступ до Митного союзу. !zn

Читайте також:

Розмитнена загроза

Москва розраховує, що через два роки Україна буде в Митному союзі

Азаров хоче взаємодіяти і з Митним союзом, і з ЄС

Лукашенко розпереживався за долю України