Росія повідомила ЄС про відмову від "Південного потоку"

12 грудня 10:14

Єврокомісія отримала підтвердження від Міненерго РФ про відмову Москви від планів з будівництва газопроводу.

 

Єврокомісія отримала підтвердження від Росії, що "Південний потік" зупинений, про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак в телефонній розмові з віце-президентом ЄК, комісаром з енергетики Марошем Шефчовичем, повідомила прес-служба Єврокомісії.

"Міністр Новак підтвердив замголови Шефчовичу, що Росія не буде продовжувати реалізацію проекту "Південний потік", - йдеться в заяві ЄК.

Розмова відбулася у розвиток міністерської зустрічі в Брюсселі колишніх країн "Південного потоку" 9 грудня, учасники якої, зокрема, припустили, що рішення Росії не носить остаточного характеру, і попросили Шефчовича "отримати роз'яснення російської сторони".

Читайте також: Відмова Росії від "Південного потоку" йде на користь Україні – Die Zeit

Тепер, коли роз'яснення отримані, Єврокомісії належить очолити роботу "Високопоставленої робочої групи для пошуку нових рішень забезпечення енергобезпеки цих держав.

"Тепер ми інтенсифікуємо роботи з країнами Центральної та Південно-Східної Європи, по формуванню єдиного ринку газу і диверсифікації джерел поставок газу. Такі завдання майбутнього енергетичного союзу, який є пріоритетом для нового складу Єврокомісії", - підкреслив Шефчович.

На початку грудня президент Володимир Путін заявив, що Росія відмовляється від реалізації "Південного потоку" і замість цього вирішила кинути зусилля на новий проект - будівництво аналогічного газопроводу до Туреччини.

Варто відзначити, що прийняти рішення про скасування проекту може лише компанія South Stream Transport (головна з будівництва "потоку"). У консорціуму чотири акціонера. При цьому "Газпрому" належить 50%, італійській Eni - 20%, французькій EdF і німецькій Wintershall - по 15%.

У свою чергу президент Туреччини вже заявив, що бачить, як Туреччина стає "енергетичним хабом всього регіону". Ердоган запропонував назвати новий російський газопровід "Турецьким потоком".