Росія погодилася юридично врегулювати скорочення закупівель газу Україною

01 лютого 16:55

Росія визнала, що Україна дійсно попереджала про скорочення закупівель. "У російської сторони така позиція, як мінімум, зустріла розуміння..." - заявив посол РФ в Україні. На його думку, "Нафтогаз" і "Газпром" зможуть урегулювати питання без суду.

 

Пред'явлений "Газпромом" рахунок на 7 млрд дол. компанії НАК "Нафтогаз Україна" слід розглядати як сигнал згоди Москви про необхідність юридично врегулювати у чинному контракті питання скорочення Україною закупівель газу.

Про це заявив посол Росії в Україні Михайло Зурабов на брифінгу в Києві у п'ятницю, 1 лютого, відзначивши, що за останні дні з'явилася значна кількість інтерпретацій, які "вільно трактують зроблений "Газпромом" крок".

"Зараз говоримо про те, що це сигнал до пошуку компромісу... Суто з формального боку російська сторона повинна була подати сигнал про свою готовність врегулювати це питання, оскільки ця норма є у контракті", - сказав Зурабов.

Зурабов зокрема підтвердив, що Україна дійсно інформувала російську сторону про закупівлі газу у меншому обсязі в 2012 році.

"У російської сторони така позиція, як мінімум, зустріла розуміння... тим не менше, діє норма контракту", - підкреслив посол і додав, що в цій ситуації Москва подала сигнал про необхідність врегулювати це питання у юридичній площині.

Нагадаємо, раніше у Міненерговуглепромі повідомили, що українська сторона у новій газовій суперечці наполягатиме на тому, що вчасно повідомила Росію про скорочення імпорту газу і не отримала письмових заперечень, а також на те, що "Газпром" підписав акти прийому-здачі спожитого торік газу.

- Україна наполягає, що виконала всі зобов'язання за контрактом з "Газпромом"

Посол РФ також відзначив, що вважає можливим вирішити питання про скорочення закупівель газу без суду, а шляхом юридичного врегулювання норм чинної угоди. "У мене немає підстав вважати, що це компромісне рішення буде знайдено у рамках судових розглядів", - сказав Зурабов.

Зокрема, вже у найближчі дні, на початку наступного тижня представники НАК "Нафтогаз України" і Міненерговуглепрома відправляться до Москви для проведення переговорів з цього питання.

Посол РФ додав, що після цього візиту можна очікувати проведення переговорів між Україною і Росією на урядовому рівні. "У нас немає підстав вважати, що проблема неврегульованої заборгованості... може негативно вплинути на просування на шляху досягнення нових домовленостей у сфері енергетичного співробітництва", - підкреслив Зурабов. !zn

Читайте також:

"Нафтогаз" відповів "Газпрому" на претензії щодо газу

Мін'юст: "Нафтогазу" є що протиставити претензіями "Газпрому"

Україна не має наміру виплачувати Росії штраф: "Газпром" підписав акти прийому-здачі