Росія не зможе обійтися без українських газосховищ і зазнає збитків, - Азаров

25 березня 10:53

Азаров дав інтерв'ю російському ТБ, в якому зробив антирекламу обхідним газопроводам, що споруджуються Росією. За його словами, будівництво цих газопроводів є абсолютно нерентабельним: "Ці зайві витрати, які несе Росія, ніколи не окупляться і ніколи не будуть ефективними".

 

Створення альтернативних газопроводів в обхід української території - Північного і Південного потоків - економічно неефективне, оскільки ці магістралі ніколи не окупляться. Про це прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив в інтерв'ю "Світ 24".

За його словами, російське керівництво ухвалювало рішення про будівництво альтернативних газопроводів у 2007 і 2009 роках.

"В ті роки між нашими країнами існували конфліктні відносини, а керівництво України проводило антиросійську політику. Тоді, може, такі розрахунки і були обґрунтовані. Певною мірою російське керівництво хотіло убезпечити себе від ненадійного партнера в плані транзиту газу", - заявив Азаров.

За його словами, політична ситуація змінилася.

"Ми запропонували створити спільне управління і спільне користування нашою газотранспортною системою. Ми запропонували прийняти всі необхідні для цього законодавчі акти, зробити так, щоб разом експлуатувати нашу ГТС, яку побудували ще в радянські часи у розрахунку на прокачування 150 мільярдів кубометрів газу. Це набагато більше, ніж ті два потоки, які будуються в обхід України", - підкреслив чиновник.

"Справа навіть не тільки в потенційних обсягах, але і в тому, що газотранспортна система України має найбільші підземні газосховища, що дозволяють в літні періоди створювати запаси газу для пікових ситуацій в зимовий період. Як це було взимку 2011-2012 року, коли ми зі своєї підземної системи дуже швидко подали в європейську зону додаткову кількість газу. Тоді Росія сама страждала від сильних морозів, і не могла поставити додаткові обсяги газу. Такої системи газосховищ немає у системі обхідних газопроводів", - додав глава уряду.

"До того ж, можу навести такий аргумент, що будівництво обхідних газопроводів обходиться дуже дорого - ці кошти ніколи не окупляться. З урахуванням появи на європейському ринку сланцевого газу, з урахуванням появи великої кількості зрідженого газу, який Катар постачає в Європу практично в необмежених кількостях, будівництво цих газопроводів є абсолютно нерентабельним. Ці зайві витрати, які несе Росія, ніколи не окупляться і ніколи не будуть ефективними", - резюмував Азаров. !zn

Читайте також:

Україна відмовилася допомагати Росії формувати газові резерви

"Нафтогаз" хоче заробити на продажу газу Європі зі своїх сховищ

Бойко в інтерв'ю CNN розпіарив Європі українські сховища газу