Росія не відмовиться від "Південного потоку", щоб впливати на Україну, - екс-посол США

19 квiтня 17:41

Стівен Пайфер висловив переконання, що Москва не відмовиться від реалізації проекту "Південний потік", незважаючи на його сумнівні економічні перспективи.

 

Україна повинна за допомогою диверсифікації поставок газу забезпечити свою енергетичну безпеку до того часу, як Росія побудує газогін "Південний потік".

Про це 19 квітня на форумі, присвяченому проблемам безпеки, заявив старший співробітник інституту Брукінгса, екс-посол США Стівен Пайфер, коментуючи можливі ризики для енергетичної безпеки України, повідомляє кореспондент ZN.UA.

Пайфер висловив переконання, що Москва не відмовиться від реалізації проекту "Південний потік", незважаючи на його сумнівні економічні перспективи.

"Росія робить все, щоб економічно впливати на Україну. Очевидно, що "Південний потік" буде побудовано в обхід України, навіть якщо це економічно невигідно РФ", - зазначив він.

За його словами, це ще раз підтверджує геополітичну важливість України.

Екс-посол США підкреслив, що Україні необхідно визначитися зі стратегією енергетичної безпеки до запланованого на листопад саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Одним із пріоритетів України в питанні досягнення незалежності від російських енергоносіїв Пайфер вважає диверсифікацію постачань і розробку власних родовищ нетрадиційних видів газу.

Американський експерт також підкреслив особливу роль компаній Shell і Chevron у питанні забезпечення України газом власного видобутку.

Нагадаємо, 7 грудня 2012 року в районі міста Анапа Краснодарського краю (Росія) відбулися урочисті заходи, присвячені початку будівництва газопроводу "Південний потік", який буде поставляти газ у Європу в обхід території України.

Україна домагається від Євросоюзу відмови від надання преференцій газопроводу "Південний потік", який по дну Чорного моря з'єднає Росію з Болгарією.

Українська влада намагається переконати Європейську комісію в тому, що "не доцільно" і "не справедливо" робити виняток для цього проекту.

Українська сторона посилається на директиви ЄС, які передбачають таку можливість у випадках, якщо інвестиції в проект сприяють розвитку конкуренції на європейському ринку або ж підвищують безпеку газопостачання Європи. У випадку з "Південним потоком" мова йде виключно про досягнення "геополітичних" цілей Росії. З його допомогою Кремль спробує повернути Україну в свою сферу впливу. !zn

Читайте також:

Росія не зможе обійтися без українських газосховищ і зазнає збитків, - Азаров

Євросоюз не зможе заблокувати газопровід "Південний потік" в обхід України

Україна безуспішно намагається захистити в Європі свою ГТС від "Південного потоку" Росії