Росія і Китай задумали створити противагу доларовій гегемонії - Die Welt

25 грудня 13:37

Росія намагається за рахунок збільшення золотого запасу оголосити незалежність США.

 

Читайте також: У Держдумі звинуватили українця в обвалі російського рубля

Прагнення Кремля протягом декількох місяців збільшити запаси золота є наміром Росії поступово відмовитися від долара, пише Die Welt.

"Швидше за все, Росія і Китай дійсно вирішили створити противагу доларової гегемонії", - пише оглядач Хольгер Цшепіц.

На його думку, про такий намір свідчить готовність Китаю допомогти російській економіці, яка переживає найсерйознішу кризу з 1998 року, а також те, що Кремль почав поступово відмовлятися від долара, "таємно і цілеспрямовано скуповуючи золото" протягом восьми місяців. Золотий запас Росії виріс в листопаді 2014 року на 603 тисяч унцій (майже 19 т), досягнувши показника в 1187,5 т, свідчать дані МВФ.

Росія збільшила обсяг свого золотого запасу з 2005 року приблизно в три рази. Росія в даний час займає п'яте місце в світі за запасами цього дорогоцінного металу. Перше місце у США, друге - у Німеччині, третє місце займає Італія, після неї йде Франція.

Росія витратила значну частину своїх валютних резервів - майже 100 млрд доларів - на підтримку рубля і порятунок низки компаній. У той же час рейтингові агентства, зокрема S&P, навіть загрожують знизити кредитний статус Росії до "сміттєвого" рівня.

Росія пояснює скупку золота західними санкціями. В якості офіційного приводу для скупки золота Росія називає західні санкції. Як повідомляє агентство Reuters, російський ЦБ купує продукцію вітчизняних золотих копалень.

Видання пише, що Росія слід якоїсь геополітичної стратегії. Кремль хоче стати більш незалежним від долара, і утримати цю фінансову свободу у випадку, якщо відбудеться посилення санкцій. Цшепіц зазначає, що золото вважається визнаною валютою в усьому світі і є альтернативою домінуючому долара.

Зараз, як зазначається у статті, що розвиваються держави хочуть створити противагу західній фінансово-валютній системі. Щоб сформувати противагу гегемонії долара Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР об'єднались і створили свій банк.

"Іронія долі полягає в тому, що Москва може просити допомоги у нового банку розвитку і стати першим кандидатом на надання допомоги. На відміну від 1998 року надання допомоги МВФ бачиться малоймовірним", - пише автор.

В самому гіршому випадку, Росія, на думку видання, може піти шляхом України. Київ продав велику частину своїх золотих запасів у боротьбі проти банкрутства.

Читайте також: У Держдумі звинуватили українця в обвалі російського рубля

Раніше видання The Sydney Morning Herald писало, що Путін скуповує золото напередодні економічної війни з Заходом. Тоді у статті зазначалося, що скупка золота російським Центробанком може говорити про те, що Росія готується до економічної війни з Заходом.