Рейтингове агентство Fitch попередило Кабмін про обмежений запас часу для проведення реформ після виборів

01 листопада 13:32

У Fitch вважають, що, незважаючи на сильні показники опозиційних партій на парламентських виборах, Партія регіонів є найбільшою партією, і вона повинна зуміти сформувати робочу більшість. На думку аналітиків агентства, запас часу для проведення ключових реформ в України невеликий.

 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає, що після минулих на цьому тижні парламентських виборів в Україні у нового уряду країни буде обмежений запас часу для проведення ключових реформ з урахуванням загрози виникнення розриву у зовнішньому фінансуванні і президентських виборів у 2015 році.

Незважаючи на можливості доступу на ринок облігацій в цьому році, позиція країни у сфері зовнішнього фінансування викликає стурбованість. Розрив рахунку поточних операцій за 12 місяців збільшився до 8% ВВП, що вказує на вплив слабкого зовнішнього попиту та потреби у зовнішніх коректувань. Посилився тиск на валютний курс на тлі зростання внутрішнього попиту на іноземну валюту. При цьому валютні резерви скоротились на 3,1 млрд дол з кінця 2011 року до 27 млрд дол, тобто відповідають трьом місяцям від рахунку поточних операцій.

Потреби в зовнішньому фінансуванні будуть збільшуватися в 2013 році у міру різкого зростання виплат МВФ до 6 млрд дол (виплати з боку і уряду, і Національного банку). Fitch вважає, що такий рівень, можливо, перевищує можливості уряду щодо зовнішніх запозичень, і буде потрібне часткове рефінансування від МВФ.

Поновлення угоди з МВФ знизило б ризик рефінансування, підвищило б довіру інвесторів і підтримало б збереження доступу на ринок. Окрім того, це підштовхнуло б уряд до відновлення консолідації бюджету і вирішення структурних економічних і фінансових слабких моментів.

Історія проведення Україною реформ, необхідних за відкладеноюпрограмою МВФ, була неоднорідною. У минулому році парламент схвалив непопулярну пенсійну реформу, але не здійснив другого обіцяного підвищення цін на газ для населення. В результаті МВФ призупинив реалізацію угоди на 15 млрд дол. Унаслідок різких підвищень цін на імпорт газу в останні роки субсидії в секторі енергетики стали значним тягарем для державних фінансів України, і, за оцінками МВФ, вартість державних трансфертів, пов'язаних з природним газом, становить 6% ВВП.

Завжди існувала ймовірність того, що непопулярні реформи можуть бути відкладені на період після парламентських виборів, які відбулися 28 жовтня. З урахуванням минулих прикладів того, як внутрішні політичні міркування в Україні переважували обіцянки міжнародним фінансовим організаціям, такий сценарій може повторитися у переддень президентських виборів в 2015 р. Як наслідок у влади фактично може бути трохи більше року для проведення згаданих реформ.

Поширені очікування девальвації відображені у прогнозі Fitch по курсу гривні до долара США на рівні 8,8 до 1 до кінця 2012 року, але є ризик і більш значного зниження курсу, особливо в разі подальшого ослаблення резервів. Якщо відбудеться ослаблення гривні, це підвищить навантаження з боку зовнішнього боргу і призведе до більш високої інфляції. При проведенні заходів щодо захисту гривні вірогідне подальше скорочення валютних резервів. Обмеження ліквідності в банківській системі призводить до високих процентних ставок, що позначається на зростанні економіки.

Україна має рейтинг «B» зі «Стабільним» прогнозом. У короткостроковій перспективі рейтинговий прогноз у високому ступені залишається залежним від здатності країни отримувати зовнішнє фінансування для стабілізації резервів, стримувати тиск на платіжний баланс і проводити більш жорстку податково-бюджетну політику. Fitch виходить з того, що уряд країни зможе знову отримати доступ до фінансування від МВФ в 2013 році. Без такого фінансування існує ризик подальшого скорочення резервів і неорганізованого знецінення гривні, що може привести до пониження рейтингів.

В агентстві наголосили, що, незважаючи на сильні показники опозиційних партій на парламентських виборах, включаючи нову структуру «УДАР», Партія регіонів є найбільшою партією, і вона повинна зуміти сформувати робочу більшість з іншими партіями і незалежними депутатами. !zn

Читайте також:

Економіка України в III кварталі впала на 1,3%

Fitch підтвердило рейтинги України

В уряді очікують дуже «скромного» зростання економіки України

ЄБРР попередив про ризик девальвації в Україні і уповільнення зростання ВВП до 1%