Регулятивні маніпуляції НБУ змусять українських «дочок» іноземних банків скоротити споживче кредитування

23 липня 22:48

Західні банки не збільшуватимуть капітал своїх дочірніх банків в Україні, щоб ті й далі працювали на ринку споживчого кредитування у разі підвищення відповідних регулятивних вимог.

 

Таку думку вислови банкіри під час круглого столу «Чому економіці досі бракує кредитів?», який провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

За словами старшого радника «Альфа-Банку», члена ради НБУ Романа Шпека, якщо Нацбанк прийме проект змін до «Інструкції про порядок регулювання банків» в нинішньому вигляді, то споживче кредитування скоротиться, оскільки «бажаючих вносити додатковий капітал в поточних умовах не буде». На думку банкір, збільшити капітал своїм дочірнім банкам в Україні не зможуть, зокрема, європейські структури – через власні нинішні клопоти та відповідні вимоги Єврокомісії.

«Сумніваюся, що акціонери будуть схильні вкладати новий капітал. Точно не можу сказати, але це достатньо великі суми. Деякі банки, можливо, будуть вкладати, деякі будуть скорочувати. Це приведе до того, що банківський сектор сповільнить свій вихід з кризи», - спрогнозував голова правління «Правекс-Банку» Сергій Наумов. На думку фінансиста, у разі зміни кредитної політики банкам доведеться скорочувати мережу та звільняти працівників.

З таким прогнозом погодився і глава спостережної ради Platinum BankЮрій Блащук. Банкір серед іншого зазначив, що «західні банки будуть коригувати заходження капіталів в Україну».