Разі дефолту Греції європейські банки втратять 34 млрд євро

16 травня 16:37

Збитки європейських банків у разі дефолту Греції за найбільш песимістичним сценарієм складуть 34,4 млрд євро, стверджують аналітики рейтингового агентства Moody's.

 

Як говориться в доповіді Moody's, дефолт цієї країни може зіграти роль дестабілізуючого чинника для банків і нанести збитки, які суттєво
перевищать обсяг виданих банками кредитів і вкладених ними коштів у грецькі активи.
Основні ризики пов'язані з руйнуванням довіри інвесторів і вкладників, а також зростаючими побоюваннями, що уряд Греції відмовиться підтримувати фінкомпанії.
"Грецький дефолт може підірвати ринки капіталу. Контрагенти банків, включаючи інші банки, можуть відмовитися ризикувати і вивести кошти навіть в тих випадках, коли є хоча б найменші ризики за держборгом Греції чи інших периферійних держав ЄС ", - говориться в доповіді аналітиків Moody's Тобіаса Мерш (Нью-Йорк) та Олена Лорена (Париж).
Європейська влада в даний час намагаються вирішити проблему Греції і уникнути масштабної кризи, який може паралізувати банківську систему єврозони або позбавити Іспанію та Італію доступу до ринків капіталу.
Як повідомлялося, дефолту Греції очікують 85% інвесторів, опитаних агентством Bloomberg. Крім того респонденти дають аналогічний прогноз і для Ірландії з Португалією, які отримали міжнародну фінансову підтримку пізніше, ніж Греція.