Рада розширила дію єдиного податку до 20 млн грн

05 липня 12:45

В законі про реформу ДПСУ (у зв'язку з проведенням адмінреформи) до другого читання з'явилися зміни, якими платити єдиний податок дозволили підприємцям - як фіз-, так і юрособам - з доходом до 20 млн грн на рік.

 

Верховна Рада (ВР) України ввела п'яту та шосту групу платників єдиного податку, під яку тепер підпадають фізичні і юридичні особи з річним обсягом доходу до 20 млн грн.

"За" відповідний закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо Державної податкової службі і у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" проголосували 262 картки народних депутатів у четвер, 5 липня.

Зазначимо, що проголосовані норми з'явилися в даному законопроекті (реєстр. № 10224) тільки до другого читання, і прямо не стосуються суті назви закону.

Так, згідно з новими змінами, у п'яту групу входять фізособи-підприємці, у яких працюють до 20 осіб, а в шосту - юрособи з числом найманих працівників до 50.

Для цих двох нових груп ставка єдиного податку становить 7% доходу в разі сплати податку на додану вартість (ПДВ) і 10% - у разі включення ПДВ до єдиного податку.

В даний час до третьої групи належать фізособи-підприємці з числом найманих працівників до 20 осіб і обсягом доходу до 3 млн грн. Четверта група - це юрособи з доходами до 5 млн грн і числом працівників до 50. Єдиний податок для обох цих груп становить 3% або 5% залежно від сплати ПДВ.

Новий закон встановлює, що в разі виходу за граничні розміри доходів представники третьої і четвертої груп можуть наступного року обрати відповідно п'яту та шосту. При цьому за попередній рік третя група повинна сплатити податок за надлишковий дохід за ставкою 15%, а четверта - за подвоєною ставкою.

Порушники обсягів доходу з п'ятої групи повинні будуть обкласти надлишковий дохід також за ставкою 15%, а з шостої групи - за подвоєною ставкою, а в наступному році перейти на загальну систему оподаткування.

Автором закону є представник президента в парламенті народний депутат Юрій Мірошниченко (Партія регіонів).