Рада прийняла пенсійну реформу після опівночі

08 липня 05:10

Депутати Верховної Ради прийняли в другому читанні і в цілому урядовий проект пенсійної реформи.

 

«За» відповідне рішення проголосувало 248 депутатів.

Від Партії регіонів «за» проголосували 188 депутатів, від «БЮТ-Батьківщини» - 0, від НУНС - 11, від КПУ - 0, від «Реформ заради майбутнього» - 18, від «Народної партії» - 20, позафракційні - 11.

Зазначимо, що розгляд законопроекту тривав 8,5 годин, депутати не підтримали абсолютну більшість поправок.

Документом передбачається підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років, страховий стаж був піднятий до 30 років для жінок і 35 для чоловіків.

Пенсійний вік чоловіків-держслужбовців підвищено до 63 років.

Розмір максимальної пенсії для осіб, які втратили працездатність, прийнятим законом обмежується на рівні 10 мінімумів, тобто 7640 гривень.

Також, документ зменшує з 90 до 80% заробітну плату для обчислення пенсій для держслужбовців.

При цьому обмеження максимального розміру пенсії поширюється лише на пенсіонерів, яким вона буде призначатися після набуття чинності цього закону.

Чоловікам, науково-педагогічним працівникам, парламент збільшив до 62 років вік призначення пенсії при стажу наукової роботи не менше 20 років. Закон також передбачає збільшення протягом 10 років необхідної вислуги для призначення пенсії військовослужбовцям з 20 до 25 років.

При цьому парламент підтримав поправку депутата від ПР Олександра Кузьмука не збільшувати вислугу років для військових льотчиків і підводників, зберігши 20 років.



Рада також визначила механізм запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування і передбачила початок перерахування страхових внесків з року, в якому буде забезпечена бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду.

При цьому учасниками накопичувальної системи встановлюються особи, яким на дату введення системи виповнилося не більше 35 років.

Розмір страхового внеску на дата впровадження системи встановлюється на рівні 2% бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, передбаченого для таких учасників, з наступним його щорічним підвищенням на 1 в.п. до 7%

Як повідомлялося, законопроект про пенсійну реформу був зареєстрований в Раді 13 грудня 2010 року, а після доопрацювання - 31 травня 2011 року та прийнятий у першому читанні 16 червня.