Рада посилила контроль над ГМО

23 лютого 13:45

Депутати посилили контроль над продуктами з ГМО, хоча офіційно в Україні ГМО взагалі відсутні.

 

Верховна Рада України ввела механізм відстеження обігу продукції, яка містить генетично модифіковані організми (ГМО).

За закон про внесення змін до закону «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні ГМО» проголосували в четвер, 23 лютого, 324 народних депутати.

Закон встановлює, що суб'єкти господарювання, які вперше вводять в обіг продукцію, що містить ГМО або отримана з їхнім використанням, складають у довільній формі письмову декларацію, в якій в обов'язковому порядку зазначаються дані про суб'єкта господарювання, про те, що така продукція містить ГМО або отримана з їхнім використанням, а також наводиться номер такої продукції у державному реєстрі ГМО.

Закон встановлює, що з метою здійснення державного контролю за обігом ГМО та продукції, отриманої з використанням ГМО, центральні органи виконавчої влади створюють за відповідними напрямами мережу випробувальних лабораторій з визначення вмісту ГМО у продукції. Положення про мережу випробувальних лабораторій з визначення ГМО затверджує Кабінет міністрів.

Нагадаємо, за даними Держспоживстандарту, в Україні 6% продуктів містять ГМО. Однак, за словами експертів, сьогодні всі ГМО, які є в країні, - нелегальні. Оскільки, відповідно до закону про біобезпеку 2005 року, легальними можуть бути тільки ті ГМО, які зареєстровані, а на сьогодні жоден ГМО в Україні не зареєстровано. !zn

Читайте також

Правила маркування вмісту ГМО у продуктах посилять

ГМО-експертизу буде проводити Мінприроди


Експерт: В Україні не зареєстровано жодної лінії ГМО

В Україні набув чинності закон про контроль за вмістом ГМО у продуктах

В Україні 6% продуктів містять ГМО

Мінприроди: Усі генно-модифіковані рослини в Україні вирощуються незаконно