Рада перевела держзакупівлі на електронні торги

08 червня 12:04

Парламент України прийняв закон про електронну систему держзакупівель. Введення електронних торгів допоможе істотно скоротити процес держзакупівель і, відповідно, скоротити державні витрати на нього.

 

Верховна Рада (ВР) України затвердила зміни до закону про здійснення державних закупівель, які покликані автоматизувати процес держзакупівель завдяки введенню нової процедури - електронного реверсивного аукціону. Введення електронних торгів допоможе істотно скоротити процес держзакупівель і, відповідно, скоротити державні витрати на нього.

За ухвалення в другому читанні і в цілому відповідного законопрокпроекта № 8633 проголосувало 229 карток народних депутатів у четвер, 8 червня.

Відповідно до закону, державні закупівлі за процедурою електронних реверсивних аукціонів проводяться на електронному майданчику, що є сукупністю технічного обладнання, програмного забезпечення та організаційних заходів. Регламент роботи електронного майданчика встановлює уповноважений орган у сфері держзакупівель.

Як наголошується у пояснювальній записці до законопроекту (автор - депутат від Партії регіонів Ірина Горіна), автоматизація процесу держзакупівель дозволить значно підвищити рівень конкурентності серед учасників торгів (кількість фірм-учасників зросте на 5-10%), оперативно проводити процедури закупівлі, здійснювати якісний контроль, заздалегідь передавати інформацію.

Крім того, зазначає автор, електронні держзакупівлі здатні суттєво економити бюджетні кошти - до 20% загальної суми замовлень.

Нагадаємо, на здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг за 2011 рік було витрачено 135 млрд 885,3 млн грн.

При цьому за I квартал нинішнього 2012 року сума коштів, пропущена держпідприємствами через систему держзакупівель, у 3,8 раза перевищує суму, витрачену в минулому році за аналогічний період. !zn

Читайте також:

Тендери в Україні. З широко закритими очима

Медичні тендери-2012. Буде дешево, але сердито

У першому тендері до Олімпіади-2022 вже виявили корупцію

Більшість злочинів у бюджетній сфері пов'язані з держзакупівлями

335 мільярдів! За держзакупівлі Янукович обіцяє карати