Рада хоче позбавити опікунів держдопомоги

18 червня 07:34

До парламенту надійшла пропозиція переводити 10% державної допомоги на персональний рахунок дитини. Деякі політики вважають, що запропонована система погіршить умови утримання дитини зараз і не забезпечить його потреби в майбутньому.

 

Верховній Раді запропонували ввести схему накопичення 10% державної допомоги, що виплачують дітям, над якими встановлено опіку чи піклування. Доступ до цих засобів дитина отримає після досягнення 18 років.

Таким чином, сім'ї з такими дітьми з 1 січня 2013 року можуть почати отримувати на 10% менше коштів.

Зв'язатися з автором документа журналістам не вдалося, але пояснювальна записка рекомендує відкрити рахунки у держбанках, пише «Коммерсант-Украина».

«Таким чином, держава буде гарантувати надійність вкладів», - уважає ініціатор законопроекту депутат Катерина Лук'янова (НУ-НС).

Дитина зможе скористатися накопиченими коштами після досягнення 18 років. Підставою дострокового отримання грошей може бути хвороба дитини та необхідність оперативного медичного втручання. Банк може перерахувати кошти медичному закладу тільки з дозволу комісії з питань захисту прав дитини, яка дає свою згоду в триденний термін із моменту подачі заявки опікуном чи піклувальником. При втраті статусу дитини-сироти або позбавленої батьківського піклування доступ до рахунку відкривається протягом місяця. У разі смерті дитини гроші отримує спадкоємець цих коштів.

Виходячи з поточного розміру прожиткового мінімуму, діти до 6 років можуть за рік накопичити 2186 грн, більш старшого віку - 2721 грн. Враховуючи, що прожитковий мінімум підвищують 4-5 разів на рік, сума щомісячного відрахування буде постійно зростати. Із чотирьох державних банків спеціалізованих довгострокових дитячих депозитів немає в Ощадбанку і банку «Київ». У рекапіталізованому Укргазбанку є депозит «Хочу бути дорослим» на 18 років під 8% річних. У той же час Укрексімбанк пропонує 16,4% по депозиту «Майбутнє України» на термін до 18 років із щорічним переглядом цієї ставки.

Глава парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара (Партія регіонів) уважає, що занадто рано повертати механізм, що існував у СРСР.

«Не така вже й велика допомога на дитину, щоб відраховувати з неї 10%. Крім того, відсотки, які будуть отримувати по цьому вкладу, менші, ніж реальна інфляція», - зазначає він.

На його думку, якби допомога була суттєвішою, ефективніше було б вкласти частину коштів у метали, наприклад у золото.

Колишній міністр соціальної політики Людмила Денисова вважає, що запропонована система погіршить умови утримання дитини зараз і не забезпечить його потреби в майбутньому. Необхіднішою є гарантія держави у вигляді забезпечення житлом дітей-випускників дитбудинків чи тих, хто був дитиною, позбавленою батьківського піклування, додає Денисова. ! Zn

Читайте також:

Спадкоємці вкладників Ощадбанку СРСР зможуть розраховувати лише на 500 грн

Близнюк оголосив попередні умови дешевої іпотеки «від Януковича»

Регіонали пояснили зволікання з втіленням соцініціатив Януковича нестачею кадрів

Гроші у країні є, потрібно припинити так безсовісно красти - Гриценко