Рада ЄС схвалила другий антикризовий пакет заходів для країн Єврозони

21 лютого 15:11

Ініціатива передбачає розширення контролю над проектами бюджетів держав-членів єврозони, що зазнають дефіциту скарбниці.

 

Рада ЄС на рівні міністрів економіки і фінансів схвалила другий антикризовий пакет заходів, спрямованих на подальше зміцнення економічного регулювання у країнах єврозони.

Згідно з підсумковим комюніке, ініціатива передбачає розширення контролю над проектами бюджетів держав-членів єврозони, що зазнають дефіциту скарбниці, а також посилення нагляду за фінансовою політикою країн-учасниць зони євро, які звернулися за наданням економічної допомоги.

Розроблений Радою ЄС проект документа має бути пізніше погоджений з Європарламентом і винесений на обговорення саміту ЄС.

"Держави-члени єврозони будуть зобов'язані щорічно до 15 жовтня направляти до Ради (ЄС) свої проекти бюджетів на наступний рік. Ретельний нагляд буде здійснюватися щодо країн-учасниць зони євро, що зазнають значного бюджетного дефіциту. Це дасть [Європейській] комісії можливість краще оцінити існуючі ризики щодо дотримання термінів прийняття заходів для боротьби з негативним балансом держскарбниці. Ще більш пильний контроль буде здійснюватися за державами єврозони, які отримують фінансову підтримку, або мають проблеми з економічною стабільністю", - наголошується у прес-релізі Ради.

Мета всіх цих заходів - забезпечити фінансову координацію дій між державами, які використовують єдину валюту і які є учасниками єдиного європейського ринку.

Як показала практика, однієї політичної волі без дієвих контрольних механізмів виявилося недостатньо, щоб всі держави співтовариства виконували "золоте фінансове правило" ЄС - Пакт стабільності і зростання. Цей документ встановлює межу бюджетного дефіциту для держав співтовариства на рівні 3% від їхнього ВВП, а стелю держборгу - на рівні 60%. Ці норми регулярно порушувалися практично за весь час дії пакту, а після початку у 2008 році світової фінансової кризи 20 із 27 країн Євросоюзу вийшли за ці рамки, що стало однією з базових причин кризи євро, що вибухнула у 2010 році і триває досі. Рекордсменом в області порушень стала Греція, дефіцит держбюджету якої в 2009 році перевищив 16% ВВП, а держборгу - 150%.

Вперше ідея контролю Єврокомісії за бюджетами країн зони євро була висунута у середині 2010 року і отримала назву "європейський триместр". В умовах кризи і загрози розвалу зони євро це безпрецедентне посилення економічних повноважень Брюсселя було реалізовано швидко і майже без опору національних урядів. Держбюджети країн зони євро на 2012 рік вже розроблялися у взаємодії і під наглядом Єврокомісії. !zn

Читайте також:

Європа зробила перший крок до рецесії

Єврокомісія визнала економіки 12 країн Євросоюзу нестабільними

Президенти європейських країн запропонували не згадувати слово «криза»